Astăzi, ai 12% Extra Reducere ✨ la toate Suplimentele Vegane - Folosește codul 12VEGAN Vezi Produse 🌱🛒

Importanța fibrelor pentru organism și cele mai bune surse alimentare

fibre alimentare

Fibrele sunt un element care nu are voie să lipsească din alimentația unei persoane sănătoase. Acestea sunt un element cheie când vine vorba de un stil de viață și o alimentație echilibrate, însă sunt puțini cei care cunosc cu adevărat cât de importante sunt fibrele pentru buna funcționare a organismului.

Fibrele contribui la menținerea sănătății tractului digestiv, protejarea inimii, prevenirea obezității, ba chiar și prevenirea pietrelor la rinichi. Este foarte ușor să obții un aport optim de fibre. Le poți lua dintr-o varietate de alimente, dar și din diverse suplimente alimentare. Chiar și așa, foarte puține persoane țin cont de cât de mult contribuie fibrele la sănătate și nu au un aport optim de fibre în dietă.

Descoperă în acest articol câteva dintre principalele beneficii ale fibrelor și vezi ce alimente bogate în fibre îți recomandăm pentru a putea profita pe deplin de proprietățile acestora.

Mai multe despre fibre


 

Fibrele sunt nutrienți care fac parte din categoria carbohidraților. Acestea sunt direct responsabile de mișcarea mâncării în tractul digestiv, contribuind activ la digestia corectă a alimentelor. Fibrele sunt alcătuite din glucoză, dar chiar și așa organismul nu le poate digera pentru a furniza energie, astfel că rolul lor este diferit.

Fibrele provin din alimente precum cereale, fructe și legume, fiind parte componentă a peretelui celular al acestora. Există două tipuri de fibre, fiecare cu un anumit rol în organism. Hai să descoperim în continuare.

Tipuri de fibre

Fibrele se clasează în două categorii: fibrele solubile și fibrele insolubile.

Fibrele insolubile sunt cele despre care vom vorbi mai întâi. Acestea au rolul de a umple intestinele, în timp de menține un nivel echilibrat al pH-ului din această zonă. Acest tip de fibre nu se dizolvă în apă și nu fermentează cu bacteriile de la nivelul colonului, iar rolul acestora este de a ajuta la eliminarea reziduurilor. Fibrele insolubile sunt cele recomandare pentru a preveni constipația. Nucile, semințele sau cartofii sunt alegeri excelente de alimente cu fibre insolubile.

Fibrele solubile ajută, și ele, la digestie, însă acestea acționează puțin diferit. După cum le spune și numele, ele se dizolvă și se contopesc cu acizii grași din organism, creând, astfel, un gel care menține senzația de sațietate și îmbunătățește absorbția nutrienților. Fibrele solubile ajută la reducerea colesterolului și la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge.

Fibrele solubile fermentează în stomac, lucru care poate genera o senzație de balonare sau gaze excesive. Alimentele bogate în acest tip de fibre trebuie incluse treptat în alimentație pentru a preveni aceste simptome neplăcute.

5 beneficii ale fibrelor pentru organism


1. Reduc riscul de constipație

Atunci când te confrunți cu constipația, fibrele alimentare sunt primele la care trebuie să apelezi. Acestea se mișcă prin intestine, împingând reziduurile alimentare către colon pentru a fi eliminate. Dacă ai probleme în acest sens, consumă mai multe fibre și vei vedea cum problema se va rezolva. Îți recomandăm să consumi câteva dintre alimentele pe care le găsești în următoarea secțiune a acestui articol.

2. Susțin scăderea în greutate

Atunci când adopți o dietă care are ca scop scăderea în greutate, fibrele trebuie să se regăsească pe lista ta de alimente. Sursele de fibre solubile, în special, cresc senzația de sațietate, așadar nu vei simți nevoie să mănânci atât de des, fapt care te ajută să scazi în greutate.

 

3. Îmbunătățesc sănătatea sistemului digestiv

Nu poți avea un sistem digestiv sănătos dacă nu consumi suficiente fibre. Acestea sunt esențiale pentru tractul digestiv și buna lui funcționare. Câteva studii efectuate asupra efectelor benefice ale fibrelor au arătat că acestea pot proteja corpul împotriva unor numeroase probleme ale sistemului digestiv precum ulcer, constipație sau chiar hemoroizi.

4. Susțin sănătatea inimii

Includerea mai multor surse de fibre în alimentație are un impact pozitiv chiar și asupra sănătății inimii. Acestea au abilitatea de a scădea nivelul colesterolului rău din organism și, de asemenea, pot contribui la scăderea presiunii arteriale, menținând, astfel, sănătatea inimii.

5. Echilibrează nivelul de zahăr din organism

Fibrele rămân pentru mai mult timp în stomac, lucru care crește senzația de sațietate. De asemenea, datorită acestui fapt, fibrele încetinesc și procesul de absorbție a zahărului în sânge, iar în acest fel nivelul de zahăr va fi menținut în echilibru. Fibrele pot ajuta și în caz de rezistență la insulină, fapt care asigură că organismul poate folosi în mod corespunzător acest hormon.

7 surse alimentare de fibre

Fructe, legume, cereale, semințe, nuci – toate acestea au un conținut ridicat de fibre. Hai să descoperim împreună care sunt cele mai bogate surse și cum le poți integra în alimentația ta.

Avocado

Despre avocado știm că este o sursă delicioasă și sănătoasă de grăsimi sănătoase. Acesta mai conține și cantități semnificative de vitamina C, vitamina E, vitamina B6, vitamina K și potasiu. Află că avocado este cea mai bogată sursă de fibre pe care o poți include în alimentație.

Acesta conține atât fibre solubile, cât și insolubile, este foarte sănătos și îl poți adăuga cu ușurință într-o mulțime de preparate, chiar și în deserturi.

Fructele de pădure

Numărul doi pe listă în ceea ce privește cantitatea de fibre sunt fructele de pădure. Acestea sunt dulci, delicioase și foarte sănătoase pentru noi. Pe lângă fibre, fructele de pădure conțin și vitamina C, potasiu și magneziu.

Cocos

Cocosul este o modalitate delicioasă și sănătoasă de a adăuga fibrele în alimentație. Ulei de cocos, făină de cocos, fulgi de cocos, toate acestea conțin fibre, iar tu poți face o mulțime de rețete delicioase și sănătoase cu ele.

 

Smochine

Fie că alegi smochine proaspete sau smochine uscate, ambele variante sunt o sursă bună de fibre pentru organism. Conțin ambele tipuri de fibre, iar pe lângă aduc și un aport considerabil de potasiu, cupru și vitamina B6

Anghinare

Sărace în calorii, dar bogate în nutrienți, anghinarea este benefică pentru sănătate. Conține fibre, vitaminele A, C și K, calciu, magneziu și fosfor.

Mazăre

Mazărea este o sursă bogată de fibre, fiind una dintre primele recomandări de adăugat în dietă. Pe lângă fibre, aceasta conține și nutrienți precum vitamina C sau vitamina A cu proprietăți puternic antioxidante și antiinflamatoare pentru organism.

Varza de Bruxelles

Poate nu este preferata tuturor, însă trebuie să știi că varza de Bruxelles este o adevărată comoară când vine vorba despre nutrienți. Aceasta conține, pe lângă o mulțime de fibre, și nutrienți cu proprietăți antioxidante, fiind benefică în protejarea organismului de radicali liberi.

Acum că știi cât de benefice sunt fibrele pentru tine, tot ce rămâne este să alegi alimentele pe care le preferi și să începi să le consumi mai des. De asemenea, dacă ai nevoie de un supliment pentru digeste, în gama noastră găsești un probiotic lichid. Nu conține fibre, însă îți este de mare ajutor pentru a-ți menține tractul digestiv sănătos.

Probiotice lichide pentru o digestie sanatoasa

-15%
Stoc epuizat
-32%
Stoc epuizat

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

74,99 lei TVA Inclus

Economisești 35,01 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *