Ce este postul intermitent și care sunt principalele beneficii pentru sănătate?

post intermitent

De fiecare dată când încercăm să adoptăm o dietă sănătoasă, principalul obstacol este pofta. Pofta de dulce, pofta de pizza, pofta de suc. Oricât de mult de dorim să ne limităm la salate, până la urmă cedăm și consumăm un aliment „interzis” în dietă. Află că există o modalitate prin care poți consuma tot ce îți dorești și totuși să slăbești, iar aceasta este postul intermitent. 

Postul e o practică veche, prezentă în multe religii, dar în prezent a fost adaptată și este considerată o modalitate excelentă de detoxifiere. Această schemă de alimentație s-a dovedit a fi extrem de eficientă pentru organism. Nu doar că te ajută să scapi de kilogramele în plus, ci îți și reduce nivelul de zahăr din sânge și îți menține inima sănătoasă. 

Mai jos explicăm pe larg ce înseamnă post intermitent, care sunt cele mai populare metode și ce suplimente naturale îți pot fi de folos în acest caz. 

-25%
Prețul inițial a fost: 130,00 lei.Prețul curent este: 97,00 lei. TVA Inclus

Economisești 33,00 lei

-25%
Prețul inițial a fost: 130,00 lei.Prețul curent este: 97,00 lei. TVA Inclus

Economisești 33,00 lei

-25%
Prețul inițial a fost: 130,00 lei.Prețul curent este: 97,00 lei. TVA Inclus

Economisești 33,00 lei

-39%
Prețul inițial a fost: 130,00 lei.Prețul curent este: 79,00 lei. TVA Inclus

Economisești 51,00 lei

Ce înseamnă post intermitent?

Vei găsi această practică foarte des cu denumirea din engleză, și anume intermittent fasting. Postul intermitent presupune alimentarea organismului pe etape, alternând perioadele de post cu perioadele de consum de alimente. Nu este o practică recentă, însă studiile efectuate în ultima perioadă asupra numeroaselor efecte benefice au readus-o în actualitate. 

Postul este o practică spirituală prezentă de secole prin care practicanții se abțin de la anumite alimente sau se abțin complet să mănânce. Faptul că organismul uman rezistă la asemenea schimbări ne dovedește că metabolismul se poate adapta în funcție de situație, ba mai mult, că ne aduce și anumite beneficii. 

Postul intermitent este mai mult un model eficient de alimentație, nu o dietă restrictivă. Acesta are la bază 2 etape: etapa de alimentare și etapa în care te abții sau ții post. În perioada în care alegi să mănânci, nu trebuie să te limitezi sau să elimini anumite alimente din dietă. Este suficient să respecți perioadele și vei vedea că vei pierde kilogramele în plus, observând și alte beneficii. Acest lucru se întâmplă deoarece scazi numărul de calorii zilnice prin faptul că ai o perioadă limitată în care poți consuma alimente. 

Care sunt principalele beneficii ale postului intermitent?

beneficii post

Contribuie la scădere în greutate

Principalul beneficiu pentru care majoritatea persoanelor apelează la postul intermitent este efectul benefic asupra scăderii în greutate. Prin postul intermitent se scade numărul de calorii consumate, așadar organismul va apela la depozitele de grăsime din corp, reducându-se, astfel, și kilogramele. 

Poate preveni declanșarea riscului de diabet de tip 2

În cazul persoanelor prediabetice, postul intermitent poate reduce rezistența la insulină, deci producția mai mare a acestui hormon. Implicit, postul intermitent reduce nivelul de zahăr din sânge și scade riscul de debut al diabetului. 

Protejează inima

Postul intermitent s-a dovedit a fi extrem de eficient în protejarea sistemului cardiovascular. Faptul că reduce rezistența la insulină, nivelul de zahăr din sânge și nivelul colesterolului, această metodă de alimentație este extrem de eficientă în scăderea riscului de apariția a bolilor cardiovasculare. 

Tipuri de post intermitent

Există mai multe variante prin care poți tine post intermitent. Iată care sunt cele mai populare. 

1. Postul intermitent de 12 ore

În postul de 12 ore, alergi o fereastră de 12 ore consecutive în care nu consumi niciun aliment. Această variantă este cea mai simplă și ușor de implementat, deci este o opțiune excelentă pentru începători. Poți alege ca ultima masă să fie la 7 seara, deci postul se termină la 7 dimineața. O mare parte din post are loc în timpul somnului, deci nu va fi foarte greu de respectat. 

2. Postul de 16 ore

Acesta este cel mai popular tip în rândul postului intermitent, fiind și cel adoptat de majoritatea persoanelor care vor să slăbească. Nu există restricții alimentare, iar asta este principalul motiv pentru care această variantă este atât de populară. 

Regula este simplă, ai 8 ore pe zi în care poți mânca orice (bineînțeles, fără abuzuri), iar restul de 16 ore bei doar apă și cafea. Prin reducere perioadei în care mănânci, limitezi consumul de calorii și scazi în greutate. 

3. Postul de 24 de ore

Este o metodă mai dură prin care se aleg 2 zile pe săptămână neconsecutive în care nu se consumă nimic timp de 24 de ore. În această perioadă poți consuma apă, ceaiuri sau alte băuturi fără calorii. Acest program poate fi dificil, așadar recomandarea este să nu îl implementezi fără să încerci o metodă mai simplă înainte. 

4. Postul de 20 de ore

Acest tip de post implică consumul de alimente doar într-o perioadă de 4 ore, iar restul de 20 se consumă doar apă sau băuturi fără calorii. În perioada de 4 ore în care se consumă alimente, este important să incluzi multe fibre, proteine și grăsimi sănătoase. 

5. Postul 5:2

Într-o săptămână se aleg 2 zile care să nu fie consecutive în care se va ține post. Nu este necesar să se respecte un interval în care să se mănânce, important este ca numărul caloriilor să se limiteze la 500 pentru femei și 600 pentru bărbați. Este necesar ca între cele 2 zile să existe minimum o zi în să mănânci normal și sănătos. 

Ce suplimente îți pot fi de folos în perioada de post intermitent?

Postul intermitent nu limitează consumul de alimente, dar perioada în care bem doar apă și băuturi fără calorii poate duce la pierderi de nutrienți, în special dacă alegi metodele mai dificile. În acest caz, îți recomandăm să apelezi la un complex cu multivitamine și minerale prin care să te asiguri că ai suficienți nutrienți în corp. 

Ai nevoie de: 

  • magneziu, care va reduce stările de oboseală 
  • fier, care asigură absorbția optimă a nutrienților 
  • omega 3, pentru un creier sănătos, care funcționează normal 
  • vitamine, pentru o bună funcționare a proceselor interne

Îți recomandăm să încerci produsul nostru cu multivitamine și minerale care îi asigură organismul toți nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa normal. Avem varianta de multivitamine pentru femei și varianta de multivitamine pentru bărbați. Produsele conțin 147 de ingrediente (vitamine, minerale și verdețuri) care îți susțin organismul și îl mențin în formă. 

-25%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 100,00 lei.Prețul curent este: 74,99 lei. TVA Inclus

Economisești 25,01 lei

-35%
Prețul inițial a fost: 129,99 lei.Prețul curent este: 84,99 lei. TVA Inclus

Economisești 45,00 lei

-12%
BESTSELLER
Livrare Gratuita
Prețul inițial a fost: 250,00 lei.Prețul curent este: 220,00 lei. TVA Inclus

Economisești 30,00 lei

-19%
Prețul inițial a fost: 194,00 lei.Prețul curent este: 156,60 lei. TVA Inclus

Economisești 37,40 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *