Sănătatea oaselor ocupă un rol important pentru organism. De fapt, oasele se ocupă de ancorarea muşchilor, protejarea organelor şi de stocarea calciului. Datorită lor ne putem mişca şi ne sunt protejate inima, creierul şi alte organe împotriva rănilor.
De aceea este extrem de important să ne asigurăm că facem tot ce putem în copilărie şi adolescenţă pentru a avea oase puternice, dar şi că luăm măsuri la vârsta adultă pentru a le oferi protecţie.
Osul este un ţesut viu care creşte constant. Este format din colagen, proteina care îi oferă un cadru mare şi calciu, care este un mineral eficient pentru adăugarea rezistenţei şi a durităţii. Datorită acestei combinaţii osul este puternic şi flexibil.
Pe lângă asta, osul eliberează calciu şi alte minerale în organism în momentele în care avem nevoie pentru alte utilizări.
Mai multe despre importanţa sănătăţii oaselor
Ştiai că oasele tale se schimbă constant? Astfel se formează os nou, iar cel vechi este descompus. Atunci când eşti tânăr rapiditatea cu care se formează un os nou este mai mare decât cea cu care se descopune. Astfel, creşte masa osoasă.
La aproximativ 30 de ani majoritatea oamenilor ajung la masa osoasă maximă. După această vârstă, remodelarea osoasă continuă, dar se pierde mai multă masă musculară decât se formează.
Articulații și Oase
Economisești 3,75 lei
Articulații și Oase
Economisești 6,75 lei
Care este probabilitatea dezvoltării osteoporozei?
Osteoporoza reprezintă o afecţiune ce afectează rezistenţa oaselor, făcându-le mai fragile şi mai slabe. Un factor important în apariţia afecţiunii este cantitatea de masă musculară acumulată până la vârsta de 30 de ani şi rapiditatea pierderii acesteia ulterior.
Cu cât avem mai multă masă osoasă până atunci, cu atât avem şanse mai mici de a avea osteoporoză.
Rolul dietei în dezvoltarea oaselor
O modalitate prin care ne putem asigura că avem oase sănătoase este dieta noastră. Vitaminele care sunt esenţiale în dezvoltarea optimă a oaselor sunt vitamina D şi calciul. Cel din urmă este de fapt cel care ne asigură sănătatea oaselor, iar vitamina D ajută cu absorbţia calciului.
Dacă nu avem oase puternice există riscul apariţiei osteoporozei şi a rahitismului, crescând astfel riscul de rupele a osului.
Pentru a le asigura sănătatea, dieta este un factor esenţial.
Surse de calciu şi de cantitatea necesară
Cantitatea de care are nevoie un adult pentru o bună funcţionare este de 700 miligrame de calciu pe zi. Acesta se poate obţine şi dintr-o dietă echilibrată. Câteva surse de calciu sunt:
- Produse lactate
- Tofu
- Boabe de soia
- Legume cu frunze verzi (este de evitat spanacul, deoarece chiar dacă conţine cantitate mare, conţine de asemene aoxalat, ce are rol în reducerea absorbţiei de calciu, neefind astfel o sursă potrivită)
- Lapte de soia cu adaos de calciu
- Pâine
- Nuci
Surse de vitamina D şi cantitatea necesară
Cantitatea optimă de vitamina D pentru un adult este de 10 micrograme de vitamine D zilnic. Din dietă este mai dificil să consumăm cantitatea zilnică necesară de vitamina D. Partea cea mai mare o obţinem de la soare.
Cum toamna şi iarna nu ne putem lua vitamina D de la soare, este indicat mai ales în aceste anotimpuri să se consume suplimente care să ne asigure doza zilnică necesară.
Importanţa magneziului în sănătatea oaselor
Magneziu ajută la prevenirea osteoporozei prin creşterea densităţii osoase. Se cunoaşte faptul că mulţi oameni nu consumă o cantitate suficientă de magneziu datorită numeroaselor alimente procesate consumate care nu au nutrienţii necesari.
Magneziu lucrează îndeaproape cu calciul, de aceea este indicat să fie un raport suficient din amândouă pentru a le asigura eficienţa. Regula care este uşor de urmat şi oferă orientare este calciu-magneziu 2:1. Asta înseamnă că în cazul în care luăm 1000 mg de calciu vom lua 500 mg magneziu.
Cantitatea de magneziu indicată este între 300 şi 500 mg zilnic.
Exerciţii regulate pentru oase puternice
Un alt beneficiu pe care exerciţiile fizice îl aduc este promovarea formării oaselor. Astfel, persoanele care au un stil de viaţă în care sunt incluse exerciţiile fizice ajută la prevenirea pierderii osoase. Pe lângă asta, sportul ajută şi la construirea muşchilor, iar asta ne îmbunătăţeşte coordonarea şi echilibrul.
Sunt câteva exerciţii fizice care sunt benefice în formarea oaselor. Câteva dintre ele sunt:
- Dansul
- Alergatul
- Urcarea scărilor
- Mersul pe jos
În ceea ce priveşte rezistenţa oaselor, sunt câteva exerciţii fizice care ne pot ajuta cu asta. Printre ele se află:
- Flotările
- Canotajul
- Exerciţii cu benzi de rezistenţă
- Exerciţii cu greutăţi
Reducerea zahărului adăugat
De cele mai multe ori se consumă mai mult zahăr decât are corpul nostru nevoie. Sunt şi diverse controverse care spun că zahărul a ajuns să fie un drog, deoarece mulţi oameni îl consumă excesiv.
De fapt, zahărul adăugat în cantităţi mari are un impact negativ asupra sănătăţii oaselor. Ce se întâmplă de fapt:
- Prea mult zahăr adăugat face organismul să elimine din calciu şi magneziu care sunt importante pentru oase
- Împiedică intenstinele să ia o cantitate suficientă de calciu
- Sunt înlocuiţi de zahăr nutrienţii de care are nevoie corpul tău
Noi recomandăm
Dacă îţi doreşti oase sănătoase şi puternice atunci este potrivit pentru tine Joint Support şi Cal-Mag, care este potrivit pentru refacerea densităţii osoase şi menţinerea sănătăţii sistemului muscular. Dacă vrei să ai oase mai puternice am pregătit pachetul ideal pentru tine.
Concluzie
Sănătatea oaselor este extrem de importantă şi ţine de acţiunile noastre zilnice. Este necesară prevenirea din timp pentru a evita afecţiuni precum osteoporoza care ne poate cauza neplăceri ulterior. Putem face asta prin diverse metode.
Prima modalitate ar fi să includem mai mulţi nutrienţi de care au nevoie oasele noastre şi să evităm zahărurile adăugate. Este importantă şi cantitatea de colagen pe care o avem având în vedere că fără colagen flexibilitatea oaselor nu ar exista. De aceea este important pe lângă mărirea cantităţii de minerale să ne asigurăm că prevenim pierderea de colagen cât putem.
Este de asemenea indicat să începem să facem exerciţii fizice, care promovează formarea de oase noi şi care ne aduce multe alte beneficii.
Secretul unor oase puternice este acţionarea din timp şi în mod constant.
Imbunatateste-ti sanatatea oaselor cu produsele noastre
Economisești 8,25 lei
- https://www.healthywomen.org/condition/8-foods-to-eat-for-healthy-bones
- https://www.health.harvard.edu/womens-health/two-keys-to-strong-bones-calcium-and-vitamin-d
- https://orthoinfo.aaos.org/en/staying-healthy/healthy-bones-at-every-age/
- https://orthoinfo.aaos.org/en/staying-healthy/calcium-nutrition-and-bone-health/
- https://www.niams.nih.gov/health-topics/kids/healthy-bones
- https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/5-ways-to-build-strong-bones-as-you-age
- https://www.unlockfood.ca/en/Articles/Bone-Health/7-tips-to-help-keep-your-bones-strong.aspx
- https://www.webmd.com/osteoporosis/ss/slideshow-boost-bone-health
- https://www.webmd.com/osteoporosis/ss/slideshow-superfoods-for-your-bones
- https://kidshealth.org/en/parents/strong-bones.htmlhttps://www.nhs.uk/live-well/bone-health/food-for-strong-bones/
- https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/bone-health/art-20045060