Ce este psoriazisul?
Psoriazisul este o boală cronică autoimună care provoacă inflamație în organism, cu semne vizibile pe piele. În mod normal, celulele pielii cresc și se desprind în 30 de zile. Sistemul imunitar hiperactiv accelerează creșterea celulelor pielii, astfel că, celulele pielii parcurg acest ciclu în 3-4 zile.
Excesul de celule se adună pe suprafața pielii în plăci (pete roșii acoperite cu solzi), provocând prurit (mâncărime), usturime și senzație de arsură. Plăcile pot apărea oriunde pe corp, dar majoritatea apar pe scalp, coate sau genunchi.
Zonele unde apare psoriazisul
Psoriazisul poate apărea pe orice parte a corpului, astfel deosebim câteva zone care sunt cel mai des afectate de psoriazis:
- Psoriazis pe scalp – afectează peste 60% dintre persoanele cu psoriazis. Psoriazisul pe scalp este vizibil pe frunte, partea din spate a gâtului, pielea urechilor și din jurul urechilor.
- Psoriazis facial – afectează orice zonă a feței, inclusiv sprâncenele. Pielea dintre nas și buza superioară și fruntea sunt zonele cele mai predispuse.
- Psoriazis palmoplantar – apare pe mâini (palme), picioare (tălpi) și unghii.
- Psoriazis genital – este foarte frecvent, afectând până la două treimi dintre persoanele cu psoriazis. Psoriazisul genital afectează pielea din zona genitală, precum și zona coapselor.
- Pliuri ale pielii – psoriazisul afectează zonele sensibile cu pliuri, cum ar fi sub brațe și sub sâni. În aceste zone iritația se accentuează de la frecare și transpirație.
Economisești 24,75 lei
Economisești 22,50 lei
Economisești 29,25 lei
Colagen Vegan
Economisești 21,75 lei
Tipuri de psoriazis
Psoriazis în plăci
Proriazisul în plăci este cel mai frecvent tip de psoriazis, afectând până la 90% dintre persoanele cu psoriazis. Plăcile de psoriazis pot apărea în orice zonă a corpului, inflamația fiind sub forma unor pete roșiatice, în relief, cu solzi albi-argintii.
Cele mai comune zone afectate de psoriazisul în plăci sunt scalpul, genunchii, coatele și zona inferioară a spatelui. Plăcile prezintă mâncărime și sunt dureroase.
Psoriazisul invers
La psoriazisul invers pielea inflamată este de culoare roșie, intensă sau chiar întunecoasă, care este netedă și nu prezintă solzi. Psoriazisul invers apare în pliurile pielii, cum ar fi, la axile, sub sâni, în zona genitală și pe fese. Zonele afectate sunt foarte dureroase, insoțite de mâncărimi.
Psoriazisul gutat
Psoriazisul gutat apare frecvent în copilărie. Acest tip de psoriazis este recunoscut pentru petele roșii sau violete, mici și rotunde. Psoriazisul gutat afectează adesea trunchiul, brațele și picioarele, dar poate fi prezent pe oricare parte a corpului.
Psoriazisul pustular
Psoriazisul pustular include pustule de culoare albă, pline cu puroi. Pustulele sunt umflate și dureroase și pot fi înconjurate de piele inflamată. Psoriazisul pustular apare, de obicei, pe mâini și pe picioare, dar se poate extinde și pe alte zone ale corpului.
Psoriazisul eritrodermic
Psoriazisul eritrodermic este cel mai rar întâlnit tip de psoriazis. Acest tip de psoriazis prezintă roșeață intensă sau decolorarea pielii, iar straturile de piele se desprind în foi mari. Afectează corpul aproape în întregime și poate pune în pericol viața bolnavului. Printre alte simptome, se numără mâncărimea și durerea severă, modificări ale ritmului cardiac și ale temperaturii corpului.
Simptome psoriazis
Simptomele psoriazisului diferă de la o persoană la alta, în funcție de tipul de piele și tipul de psoriazis pe care bolnavul le prezintă. Însă, toate tipurile de psoriazis afectează vizibil pielea corpului, prin prezența unor erupții cutanate, dureroase și cu mâncărime.
Cele mai frecvente simptome ale psoriazisului sunt:
- pete pe piele, în relief, inflamate, roșii sau violet;
- solzi sau plăci albicioase;
- mâncărime și senzație de arsură în jurul petelor;
- piele uscată care poate crăpa și sângera;
- unghii groase, deformate;
- articulații dureroase și umflate.
Persoanele care suferă de psoriazis pot fi afectate, de asemenea, de un tip de artrită, numită artrită psoriazică. Simptomele sunt durere și umflături la nivelul articulațiilor, și afectează între 10% și 30% dintre persoanele cu psoriazis.
Dacă se zgîrie plăcile sau se rupe pielea, rănile deschise se pot infecta. Infecțiile sunt periculoase și nu trebuie neglijate. Dacă apar dureri severe, umflături sau febră, se recomandă prezentarea la medic, în cel mai scurt timp. Infecția poate pătrunde în sânge și, netratată, poate ajunge la septicemie.
Cauzele apariției psoriazisului și factori declanșatori
Cauze
Nu se cunoaște cu exactitate care este cauza apariției acestei boli, însă în urma studiilor efectuate s-a ajuns la o concluzie. Sistemul imunitar se dereglează, accelerând formarea de noi celule ale pielii. Celulele vechi nu au timp să se desprindă până la apariția celor noi, astfel se formează o aglomerare de celule, creând acei solzi.
Psoriazisul tinde a fi transmis genetic, dar nu este obligatoriu a fi transmis fiecărei generații.
Psoriazisul nu este contagios, nu se transmite de la o persoană la alta. Atingerea unei leziuni psoriazice de către o persoană sănătoasă nu va determina dezvoltarea acestei afecțiuni.
Nutrienti benefici pentru sanatate si frumusete
Articulații și Oase
Economisești 20,25 lei
Păr, Piele, Unghii, Ten
Economisești 18,75 lei
Economisești 24,75 lei
Factori declanșatori
Declanșatorii psoriazisului variază de la persoană la persoană și nu sunt general valabili, ci se deosebesc de la caz, la caz.
Declanșatorii obișnuiți ai psoriazisului includ:
- Stresul este unul dintre cei mai frecvenți factori declanșatori ai psoriazisului. Tehnicile de relaxare și managementul stresului ajută la prevenirea stresului atât de amenințător.
- Leziuni ale pielii. Psoriazisul poate apărea pe piele în zone care au fost rănite sau lezate. Zgârieturile, arsurile solare, înțepături ale insectelor, vaccinările sau intervențiile chirurgicale pot declanșa crize de psoriazis.
- Boală. Odată afectat sistemul imunitar, acesta poate declanșa psoriazisul. Este posibil să existe o erupție în urma unei infecții la ureche, amigdalită, bronșită sau infecție respiratorie. Există o legătură între infecția cu streptococ (la nivelul faringelui) și psoriazisul de tip gutat, deoarece, în general, declanșează psoriazisul gutat la copii.
- Vreme. Vremea rece poate declanșa o erupție de psoriazis, din cauza umidității scăzute și a luminii mai reduse a soarelui. Aerul încălzit și uscat din încăperi influiențează apariția bolii. Vremea caldă, pe de altă parte, poate ameliora psoriazisul, datorită luminii naturale a soarelui și a umidității mai ridicate.
Alți declanșatori posibili:
- Medicamentele pentru tensiunea arterială, medicamentele antimalarie, litiul și alți stabilizatori ai dispoziției, antibioticele sunt un factor declanșator al psoriazisului.
- Alergii. Deși este mai puțin probabil, unele persoane cu psoriazis au observat că alergiile, anumite alimente sau alcoolul declanșează psoriazisul.
Diagnostic
Diagnosticarea psoriazisului de face de către medicul dermatolog. Acesta va examina fizic pacientul, îi va adresa anumite întrebări relevante pentru stabilirea diagnosticului și va efectua un test de laborator (biopsie).
Prin examinarea fizică, medicul poate pune un dignostic imediat, pentru că simptomele psoriazisului sunt evidente și ușor de distins
Medicul va adresa și câteva întrebări bolnavului, care pot include:
- Aveți un istoric în familie cu persoane care au suferit de psoriazis?
- Ce produse pentru igiena corporală folosiți?
- Sunteți într-un mediu cu un nivel ridicat de stres?
Dacă, totuși, simptomele sunt încă neclare, medicul poate efectua o biopsie, pentru a confirma diagnosticul suspectat. Biopsia constă în prelevarea unei mici mostre din pielea afectată, care va fi examinată microscopic.
Tratament pentru psoriazis
Psoriazisul este o boală autoimună, o afecțiune cronică, ceea ce înseamnă că simptomele pot să apară și să dispară de-a lungul întregii vieți. Așadar, nu există un leac propiu-zis. Totuși, tratamentul existent pentru psoriazis, reduce semnificativ simptomele și ameliorează durerea.
Tratamentele pentru psoriazis cu simptome ușoare includ:
- Creme cu steroizi
- Vitamina A sau creme cu retinoizi
- Creme pe bază de vitamina D
- Creme hidratante
- Gudron de cărbune (pentru psoriazisul scalpului, disponibil în loțiuni, șampoane și alte produse de îngrijire)
- Medicamente pentru încetinirea producției de celule ale pielii (antralină).
Tratamentele pentru psoriazis moderat până la sever includ:
- Terapia cu lumină: luminile LED, la anumite lungimi de undă, reduc inflamația pielii și încetinesc producția de noi celule. PUVA este un tratament care combină expunerea la o anumită formă de lumină ultravioletă și un medicament (psoralen).
- Retinoizi: aceștia se regăsesc în pastile, creme sau alte loțiuni și conțin vitamina A. Retinoizii ameliorează simptomele psoriazisului, dar pot provoca reacții adverse grave, inclusiv malformații congenitale. Așadar, nu se recomandă femeilor însărcinate sau care intenționează să aibă copii.
- Metotrexat: se recomandă doar pentru cazurile severe de psoriazis. Poate provoca boli hepatice, pulmonare sau ale măduvei osoase. Medicul va urmări progresul cu teste de sânge, radiografii toracice și biopsii hepatice.
- Ciclosporina: acest medicament suprimează sistemul imunitar și ajută în cazurile de psoriazis sever. Medicamentul poate provoca hipertensiune arterială și leziuni renale și se recomandă numai dacă boala nu răspunde la alte tratamente.
- Tratamente biologice: medicamentele mai noi de imunoterapie (biologice și inhibitori cu molecule mici) funcționează prin blocarea părții sistemului imunitar care este hiperactivă în psoriazis.
A avea psoriazis poate fi o provocare, dar cu o abordare corectă, se poate reduce apariția erupțiilor. Un stil de viață sănătos, compus dintr-o dietă bogată în nutrienți, reducerea stresului cotidian, prin efectuarea unor activități care vă fac plăcere, și păstratea unei stări emoționale sănătoase, reduc semnificativ efectele nedorite ale psoriazisului.
Cosmetice naturale pentru un ten sanatos si vizibil luminos
Economisești 18,75 lei
Economisești 18,75 lei
Cosmetice Naturale
Pachet RETINOL BOOST 3 in 1 cu Ser Facial + Crema de Zi + Crema de Noapte – Swedish SkinCare
Economisești 52,88 lei
Cosmetice Naturale
Ser cu Retinol, Acid Hialuronic, Vitamina C si E, Aloe Vera si Ceai Verde, 30ml – Swedish SkinCare
Economisești 18,75 lei