Sistemul imunitar este mecanismul natural de aparare al organismului impotriva agentilor patogeni precum virusi si bacterii. Insa, atunci cand organismul este atacat de catre propriul sistem imunitar, se dezvolta boli autoimune in diferit parti ale corpului. Acest lucru se intampla cand sunt secretati anticorpi de catre sistemul imunitar care, in loc sa lupte cu infectia, ataca propriile tesuturi ale organismului.
Artrita psoriazica este o boala autoimunia inflamatorie cronica, cu progresie lenta pe o durata cuprinsa intre 10 si 20 de ani si se manifesta in majoritatea cazurilor la persoanele diagnosticate cu psoriazis. Boala poate duce la distrugerea si deformarea articulatiilor si poate provoca afectiuni precum hipertensiune arteriala, diabet sau boala artriala coronariana.
Se manifesta in orice parte a corpului, inclusiv la degetele de la membrele superioare si inferiorare sau coloana vertebrala prin dureri articulare, rigiditate si umflaturi.
Artrita psoriazica poate aparea atat in randul adultilor, cat si la copii, insa cel mai frecvent debuteaza intre 30 si 50 de ani. La majoritatea pacientilor, artrita psoriazica apare aproximativ dupa 10 ani de la aparitia psoriazisului.
Afla in cele ce urmeaza care sunt cauzele aparitiei bolii, cum se manifesta, metode de tratament dar si care sunt alimentele care reduc inflamatia cauzata de artrita psoriazica.
Ce cauzeaza artrita psoriazica?
In prezent, nu se cunoaste cu exactitate cauza artritei psoriazice, insa aceasta poate fi provocata de anumiti factori genetici, de mediu sau imunologici. Atat psoriazisul, cat si artrita psoriazica sunt voli autoimune care apar atunci cand sistemul imunitar isi distruge propriile tesuturi ale organismului, in acest caz, fiind vorba despre articulatii.
Exista o serie de factori care pot creste riscul dezvoltarii artritei psoriazice si anume:
- Predispozitie genetica – majoritatea pacientilor cu o astfel de boala au un mebur in familie cu un diagnostic similar
- Psoriazisul – este principalul factor de risc pentru artrita psoriazica
- Varsta – de obicei debuteaza dupa varsta de 30 de ani
- Obezitatea – excesul de greutate are o legatura directa cu dezvoltarea psoriazisului si a altor boli de natura inflamatoare.
Care sunt simptomele artritei psoriazice?
Artrita psoriazica este o boala a carei simptome se agraveaza odata cu trecerea timpului, cu perioade in care intra in remisie sau dispare, insa nu complet. La unii pacienti se poate dezvolta lent, cu simptome usoare, in timp ce la altii debuteaza rapid cu disconfort sever.
Manifestarile difera in functie de zona inflamata si, de regula, provoaca dureri, inflamatii sau rigiditate articulara la nivelul zonei cervicale, mainilor, coate, picioare sau genunchi.
Alte simptome includ:
- Umflaturi dureroase ale degetelor de la maini si picioare
- Inflamatie articulara
- Modificari ale unghiilor
- Reactii cutanate sub forma unor placi rosii, care provoaca mancarime, asemanatoare cu cele care apar pe piele in psoriazis
- Inflamarea ochilor
Remedii naturale recomandate
Articulații și Oase
Economisești 9,00 lei
Economisești 11,55 lei
Exista legatura intre psoriazis si artrita psoriazica?
Artrita psoriazica este un tip de artrita care apare, in majoritatea cazurilor, la persoanele ce sufera de psoriazis – o afectiune dermatologica care duce la aparitia petelor rosiatice pe piele, insotite de mancarimi.
Exista o legatura stransa intre psoriazis si artrita psoriazica, ambele boli fiind autoimune si se pot dezvolta concomitent.
Atat barbatii cat si femeile pot fi afectate in mod egal. Artrita psoriazica se manifesta intre 6 si 41% la persoanele care sufera de psoriazis, dupa 10 ani de la debutul afectarii cutanate.
De asemenea, artrita psoriazica poate aparea si la persoanele care nu sufera de psoriazis, insa cazurile sunt mai reduse.
Optiuni de tratament pentru artrita psoriazica
Scopul tratamentului pentru artrita psoriazica este de a reduce simptomele dureroase, de a pastra flexibilitatea articulara si de a imbunatati astfel calitatea vietii pacientului. Din pacate, aceasta afectiune nu se vindeca, insa poate fi ameliorata sau prevenita cu ajutorul anumitor medicamente, remedii naturiste sau terapii alternative.
Indiferent de stadiul bolii sau de severitatea acesteia, artrita psoriazica necesita tratament imediat din cauza complicatiilor pe care le poate provoca asupra sanatatii organismului si articulatiilor.
In cazul tratamentului medicamentos se recomanda administrarea pastilelor antiinflamatoare, analgezice, glucocorticoizi sau antireumatice. In functie de necessitate, medicul specialist poate recomanda tratamentul ortopedic si, ulterior, cel de reabilitare.
Alimente recomandate pentru ameliorarea inflamatiei provocate de artrita psoriazica
Alimentatia joaca un rol important asupra organismului fiind in stransa legatura cu buna functionare a acestuia si mentinerea sanatatii. Bolile cronice si evolutia acestora pot fi influentate in mod direct de alimentatie, de aceea este esential sa adopti un regim alimentar cat mai sanatos si diversificat pentru a proteja sanatatea oaselor, a pielii si articulatiilor.
Poti opta pentru produse integrale, neprocesate, fructe, legume si seminte cu un continut ridicat de antioxidanti, vitamine, minerale si acizi grasi Omega-3 pentru reducerea inflamatiilor articulare.
Iata care sunt alimentele permise si recomandate in artrita psoriazica:
- Fructe si legume proaspete precum fructe de padure, cirese, mere, ananas, broccoli, spanac, sparanghel, dovleac
- Grasimi sanatoase obtinute din avocado, nuci, seminte, ulei de masline, somon, sardine
- Cereale integrale: ovaz, quinoa, paste integrale, orez brun
- Ceai verde: contine fitonutrienti cu efecte antiinflamatorii si antioxidante
Totodata, evita consumul alimentelor care provoaca inflamatii in organism sau care sunt bogate in colesterol precum produsele rafinate din zahar, produsele de patiserie, alimentele procesate, bacon, produsele lactate cu un continut ridicat de grasimi, sucurile carbogazoase si alcoolul.
Păr, Piele, Unghii, Ten
Economisești 10,15 lei
Articulații și Oase
Economisești 16,67 lei
Economisești 8,68 lei
Tratamente naturale pentru artrita psoriazica
Pentru a gestiona mai usor simptomele bolii si a preveni evolutia acesteia, sunt importante cateva modificari ale stilului de viata atat din punct de vedere alimentar, cat si al activitatii fizice.
Miscarea fizica regulata este benefica pentru sanatatea oaselor si a articulatiilor, deoarece te ajuta sa iti mentii mobilitatea si flexibilitatea acestora. Cateva activitati usoare practicate zilnic minim 30 de minute pe zi precum yoga, intinderile, plimbarile prin natura sau ciclismul sunt necesare pentru ameliorarea disconfortului articular si reducerea inflamatiei. In plus, miscarea fizica regulata ajuta la eliminarea kilogramelor in plus care pune presiune pe articulatii si sustine procesul inflamator.
Durerile si disconfortul pot fi ameliorate si cu ajutorul suplimentelor alimentare folosite ca adjuvant pentru tratamentul recomandat de medicul specialist reumatolog.
Printre acestea se numara:
- Ulei de peste
Are un continut bogat de acizi grasi Omega-3 cu proprietati antiinflamatorii care reduc inflamatia asociata cu artrita psoriazica.
- Turmeric
Are proprietati puternic antiinflamatore si antioxidante care reduc durerile articulare, sustin lubrifierea si flexibilitatea articulatiilor in timp ce sprijina sistemul imunitar.
- Colagen
Colagenul este principala proteina din organism care se regaseste in muschi, oase, piele, vase de sange si sistem osos. Are proprietati puternic antioxidante si antiinflamatoare care asigura functionarea normala a oaselor, tendoanelor si articulatiilor si imbunatateste vizibil aspectul pielii afectate de dermatita, psoriazis sau eczeme.
- Vitamina D
Vitamina D este esentiala pentru absorbtia calciului in oase, ajuta la formarea oaselor si mentinerea sanatatii lor. In plus, are rol imunomodulator ceea ce inseamnca ca stimuleaza sistemul imunitar si previne bolile autoimune.
Economisești 13,28 lei
Păr, Piele, Unghii, Ten
Economisești 17,40 lei
- https://www.merckmanuals.com/professional/musculoskeletal-and-connective-tissue-disorders/joint-disorders/psoriatic-arthritis
- https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/muscle-bone-and-joints/conditions/psoriatic-arthritis
- https://health.clevelandclinic.org/psoriatic-arthritis-natural-treatment/
- https://www.niams.nih.gov/health-topics/psoriatic-arthritis
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriatic-arthritis/symptoms-causes/syc-20354076