Pielea este cel mai mare organ al corpului uman avand tesuturi rezistente si elastice in egala masura. Aspectul pielii poate fi influentat de varsta, stilul alimentar, obiceiuri zilnice, boli sau sarcina fiind un indicator important care ne semnaleaza de cele mai multe ori daca exista o problema in organism.
Unele dintre cele mai comune semne vizibile ale pielii, pe langa celulita, sunt vergeturile. Se estimeaza ca pana la 90% dintre oameni au vergeturi de-a lungul vietii.
Pot aparea atat la persoane de sex feminin cat si masculin. Nu afecteaza starea de sanatate si nici nu are consecinte grave asupra corpului uman, insa, netratate, pot crea duce la scaderea increderii de sine in timp ce creeaza disconfort estetic pentru persoana in cauza.
Afla in continuare ce sunt vergeturile, care sunt cauzele aparitiei lor dar si cum le poti reduce aspectul prin remedii si suplimente naturale.
Ce sunt vergeturile?
Vergeturile sunt un tip de cicatrici de la suprafata pielii care apar atunci cand pielea se intinde sau se micsoreaza brusc. Schimbarile bruste duc la deteriorarea fibrelor de colagen care mentin fermitatea pielii si al elastinei care confera elasticitate provocand rupturi in tesuturile pielii. Atunci cand pielea incearca sa se refaca, apar vergeturile la suprafata pielii.
Vergeturile sunt mai des intalnite la femei si la persoanele care sufera de obezitate. De asemenea, copiii si adolescentii sunt predispusi la vergeturi in perioada pubertatii atunci cand exista riscul de a lua brusc in greutate sau in inaltime.
Cel mai adesea pe abdomen, sani, solduri, fese si coapse.
Cauzele si factorii de risc care duc la aparitia vergeturilor
Vergeturile au cauze multiple si se produc, in majoritatea cazurilor, atunci cand corpul trece prin schimbari fizice bruste, apar modificari hormonale sau interventii chirurgicale.
Printre cele mai comune cauze care stau la baza aparitiei vergeturilor se afla:
- Cresterea sau scaderea brusca in greutate
- Sarcina, in special dupa al 3-lea trimestru
- Dupa nastere
- Schimbari hormonale aparute la adolescenti in perioada de crestere
- Interventii chirurgicale
- Unele medicamente pe baza de corticosteroizi care scad nivelul de colagen din piele
- Predispozitie genetica.
Suplimente pe baza de colagen pentru reducerea vergeturilor
Păr, Piele, Unghii, Ten
Economisești 15,00 lei
Economisești 8,68 lei
Economisești 11,55 lei
Modalitati naturale pentru a reduce aspectul vergeturilor
Pentru a imbunatati aspectul vergeturilor si a reduce vizibil cicatricile, exista o serie de tratamente si remedii naturiste care se aplica direct pe piele prin masaj. Rolul acestora este de a hidrata si hrani pielea in profunzime.
Printre cele mai eficiente remedii naturiste se numara:
- Uleiurile de cocos, masline, migdale, argan si macese – previn formarea de noi vergeturi, stimuleaza refacerea fibrelor de colagen si redau elasticitatea pielii
- Creme sau geluri cu acid hialuronic – ajuta la estomparea vergeturilor
- Gel de Aloe Vera – amelioreaza semnele fine si ajuta la regenerarea celulara
- Ulei pe baza de retinoizi (Vitamina A) – contribuie la imbunatatirea aspectului pielii si hidrateaza in profunzime
- Zahar si zat de cafea – estompeaza aspectul vergeturilor. Se amesteca cu ulei de masline, migdale sau cocos pana la obtinerea unei paste si se aplica pe zonele afectate de vergeturi prin miscari circulare
- Castravete si zeama de lamaie – se aplica pe zonele afectate sucul de lamaie si castraveti in parti egale pana la absorbtia completa. Castravetele are efect antiinflamator, iar lamaia ajuta la reducerea cicatricilor.
Cum poate fi prevenita aparitia vergeturilor
Un regim alimentar sanatos si echilibrat, bazat pe fructe, legume si grasimi sanatoase ofera organismului toti nutrientii de care are nevoie pentru buna functionare. Asta implica inclusiv sanatatea si frumusetea pielii deoarece stim cu totii ca alimentatia joaca un rol important pentru mentinerea aspectului exterior.
De asemenea, obiceiurile zilnice si rutina de ingrijire a pielii sunt pasi benefici care pot ajuta la imbunatatirea aspectului pielii:
- Hidrateaza-te corespunzator si bea minim 2 l de lichide zilnic
- Fa miscare fizica regulata
- Mentine o greutate normala a corpului
- Consuma alimente care contribuie la cresterea productiei de colagen pe baza de: vitamina A, C, zinc, seleniu, acizi grasi Omega 3 si magneziu
- Evita dietele drastice
- Maseaza regulat pielea cu uleiuri sau creme nutritive
- Evita expunerea indelungata la soare – razele ultraviolet distrug fibrele de colagen.
Sunt suplimentele cu colagen eficiente pentru prevenirea vergeturilor?
Colagenul este o proteina importanta pentru organism care indeplineste multiple functii. Este produsa in mod natural de catre corpul uman, insa, incepand cu varsta de 30 de ani, capacitatea de sinteza scade.
Colagenul intra in alcatuirea straturilor pielii alaturi de elastina care ii asigura fermitatea, elasticitatea, previne aparitia ridurilor si ajuta la regenerarea celulara.
Vergeturile sunt cicatrici care afecteaza straturile profunde ale pielii si poate fi prevenita prin suplimentarea unor produse de calitate pe baza de colagen care refac structura epidermei si mentine elasticitatea pe termen lung.
De asemenea, colagenul are proprietati antiinflamatoare si antioxidante care ajuta la imbunatatirea texturii pielii, reduce semnele vizibile de imbatranire, amelioreaza cicatricile si previne aparitia vergeturilor.
Colagenul hidrolizat este o formula noua pe piata care asigura o absorbtie sporita si eficienta ridicata datorita metodei de hidroliza care protejeaza integritatea aminoacizilor regasiti in mod natural in colagen. Astfel, colagenul este absorbit intestinal, ajunge rapid in fluxul sangvin si mai apoi este asimilat de catre celule pentru eficienta maxima.
Economisești 13,28 lei
Colagen Fara zahar
Economisești 10,15 lei
Păr, Piele, Unghii, Ten
Economisești 10,15 lei
Păr, Piele, Unghii, Ten
Economisești 17,40 lei