Scorbut si alimentatia sanatoasa: ce trebuie sa stim

Scorbutul si alimentatia

Vitamina C este un nutrient esential pentru sanatatea organismului, avand numeroase proprietati de sustinere a functiilor biologice. Cunoscuta si sub numele de acid ascorbic, Vitamina C detine un rol complex si important de intarire a sistemului imunitar, sustine sinteza colagenului, protejeaza organismul impotriva efectelor nocive cauzate de radicalii liberi si este o componenta importanta a tesuturilor conjunctive precum piele, oase sau vase de sange.

Scorbutul este o afectiune cauzata de un nivel scazut de Vitamina C din organism. Denumirea provine din latina, fiind o boala cunoscuta inca din antichitate si este asociata frecvent cu povestile despre marinarii din secolele XVI si XVIII care, navigand vreme indelungata, nu asigurau organismului un aport suficient de Vitamina C, fapt care a dus la imbolnavirea acestora si deteriorarea starii de sanatate.

Scorbutul a omorat peste doua milioane de marinari si navigatori in timpul perioadei de navigare a lui Columb spre America si in timpul introducerii motoarelor cu abur din timpul Revolutiei Industriale. Deficitul de Vitamina C a cauzat mai multe decese in randul navigatorilor decat furtunile de pe mare sau bataliile purtate de catre pirati.

Afla in continuare care sunt simptomele scorbutului, ce alimente au un continut ridicat de Vitamina C precum si metode de preventie pentru a evita deficitul de acid ascorbic.

Ce simptome apar in cazul scorbutului?

Scorbut simptome

Deficitul de Vitamina C poarta numele de scorbut, denumita si boala marinarilor. Lipsa acesteia din alimentatie poate duce la oboseala, sistem imunitar scazut, anemie, dureri articulare si piele lipsita de fermitate. Stilul de viata nesanatos si unii factori de mediu pot contribui la aparitia scorbutului din cauza limitarii accesului la alimente bogate in Vitamina C.

In stadiul incipient, scorbutul se manifesta prin hiperkeratoza foliculara, insa cel mai comun simptom asociat cu scorbutul este sangerarea gingiilor. Acestea devin inflamate si dureroase, cu sensibilitate la periaj. In stadii avansate, pot apare hemoragii gingivale, caderea dintilor sau retractii gingivale.

In unele cazuri, persoanele cu scorbut pot resimti:

  • Dureri articulare
  • Rigiditate in articulatii
  • Slabiciune musculara
  • Iritabilitate
  • Depresie
  • Isterie
  • Scaderea secretiei glandelor salivare si lacrimale.

Daca te confrunti cu aceste simptome, este important sa consulti un medic specialist pentru un diagnostic. Astfel, poti preveni aparitia complicatiilor cauzate de lipsa Vitaminei C in organism.

Care sunt cauzele scorbutului?

Cauze scorbut

Scorbutul este cauzat in principal de deficitul vitaminei C in organism rezultat in urma unui aport insuficient de alimente bogate in aceasta vitamina.

O alta cauza a scorbutului este incapacitatea organismului de absorbtie a acidului ascorbic la nivel intestinal cauzat de boala celiaca, sindromul intestinului scurt sau inflamatia cronica a intestinelor.

Printre factorii de risc care pot contribui la aparitia scorbutului se afla:

  • Expunerea prelungita la frig
  • Stresul
  • Fumatul
  • Sarcina
  • Alaptare
  • Unele boli cronice
  • Consumul excesiv de alcool
  • Diabet
  • Persoanele varstnice
  • Consumul de droguri.

Scortubul apare atunci cand Vitamina C lipseste din organismul uman de minim 3 luni. In absenta tratamentului, scorbutul creste riscul de aparitie a complicatiilor avand o evolutie rapida spre deces. In timp, complicatiile scorbutului pot duce la hemoragii subcutanate, anemie feripriva, cresterea riscului de boli cardiovasculare, sistem imunitar slabit, pierderea dintilor sau oboseala.

Cum poate fi tratat scorbutul?

Scorbut tratament

Tratamentul scorbutului presupune administrarea pe cale orala a suplimentelor cu Vitamina C si ajustarea dietei. Automedicatia nu este recomandata, de aceea este important sa te prezinti la un consult medical pentru prescrierea unui tratament specific in functie de caz.

Doza pentru adulti este de 800-1000 mg/zi timp de cel putin o saptamana, iar la copii se recomanda 150-300 mg/zi timp de o luna.

De regula, ameliorarea simptomelor se observa in primele 24 de ore de la inceperea tratamentului, iar monitorizarea starii de sanatate de catre medic pe parcursul tratamentului este esentiala pentru a evalua progresul.

Constientizarea importantei Vitaminei C in organism si adoptarea unui regim alimentar sanatos, bogat in substante nutritive, pot contribui la prevenirea deficitului pe termen lung si la mentinerea sanatatii organismului.

Scorbutul este o boala usor de prevenit cu ajutorul unui regim alimentar sanatos si administrarea suplimentelor pe cale orala care contin Vitamina C.

Care sunt riscurile netratarii scorbutului?

riscul deficitului de vitamina C

Vitamina C este esentiala pentru organism fiind implicata in multiple procese de intarire a sistemului imunitar, mentinerea integritatii tesutului conjunctiv intercelular si sinteza colagenului.

In aproximativ 80% din cazurile de scorbut, pacientii sufera de tulburari la nivelul musculaturii si oaselor avand simptome precum dureri articulare, dureri musculare, astenie, oboseala accentuata, febra sau scaderea in greutate.

In stadiile incipiente, simptomele se observa in decurs de 8-12 saptamani de la un aport deficitar si se manifesta prin stare de rau, apatie si oboseala. In timp, duce la tulburari osoase, anemie, dureri osoase, inflamatii ale gingiilor, stari depresive sau anxioase.

In stadiile avansate, deficitul de Vitamina C poate pune viata in pericol si se manifesta prin icter sever, hemoragie spontana, febra, convulsii sau chiar deces.

Alimente bogate in Vitamina C

alimente bogate in vitamina C

Alimentatia sanatoasa si echilibrata este unul dintre factorii principali care ajuta la mentinerea sanatatii fizice si mentale oferind organismului toate substantele nutritive necesare.

Pentru a preveni aparitia scorbutului, dar si pentru a mentine sanatatea organismului pe termen lung, se recomanda consumul alimentelor bogate in Vitamina C. Aceasta este raspandita in plante si in unele microorganisme si cantitatea depinde de conditiile de cultivare, climat si tipul de sol din care au fost crescute alimentele.

Cele mai importante surse alimentare de Vitamina C sunt:

  • Citrice: lamai, portocale, grapefruit, pomelo, clementine
  • Fructe de padure: zmeura, mure, afine, fragi, coacaze negre, coacaze rosii, agrise
  • Alte fructe: ananas, pepene galben, caise, piersici, pere, gutui, kiwi, catina
  • Legume: ardei rosu, ardei verde, broccoli, pastarnac, patrunjel, cartofi, mazare, loboda, ceapa, vinete, dovleac, sfecla, ridichi.

Pe langa consumul zilnic de alimente bogate in Vitamina C, se recomanda schimbarea stilului de viata alimentar prin evitarea produselor procesate, mancarea de tip fast-food, consumul de alcool si fumatul.

Pentru a asigura organismului toti nutrientii necesari, nu este suficient doar administrarea suplimentelor sau ingerarea alimentelor bogate in vitamina C, ci si modificarea obiceiurilor zilnice care pot impiedica absorbtia nutrientilor de catre organism.

Suplimente premium recomandate cu Vitamina C

-12%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 85,36 lei. TVA Inclus

Economisești 11,64 lei

-7%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 90,21 lei. TVA Inclus

Economisești 6,79 lei

-7%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 90,21 lei. TVA Inclus

Economisești 6,79 lei

-12%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 59,00 lei.Prețul curent este: 51,92 lei. TVA Inclus

Economisești 7,08 lei

  • https://www.nhs.uk/conditions/scurvy/
  • https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-to-know-scurvy
  • https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24318-scurvy
  • https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-to-know-scurvy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cupoane