Odata cu inaintarea in varsta, organismul isi pierde treptat din functii si pot aparea diverse semne ale imbatranirii precum piele lipsita de stralucire, par subtiat si deteriorat, dureri articulare, musculare si lista poate continua.
Acest lucru se intampla deoarece nivelul de colagen scade incepand cu varsta de 30 de ani.
Organismul nostru are capacitatea de a produce si sintetiza propriul colagen, insa, odata ce productia acestuia scade, este important sa mentinem un nivel normal al colagenului in organism pentru a sprijini sanatatea si frumusetea pielii, mobilitatea articulatiilor, rezistenta parului si buna circulatie a vaselor de sange.
Au fost identificate mai multe tipuri de colagen printre care I, II, III si IV fiecare cu rolul sau in functie de tesutul din care face parte.
Afla in cele ce urmeaza ce este colagenul, care sunt cauzele pierderii fermitatii pielii dar si cum te poate ajuta colagenul pentru a preveni imbatranirea pielii.
Ce este colagenul?

Colagenul este o proteina produsa in mod natural de catre organism prezenta in piele, sistem osos, muscular, digestiv, vase de sange si articulatii. Intre 20 si 25 de ani, organismul produce cea mai mare cantitate de colagen urmand ca incepand cu varsta de 30 de ani sa scada cu 1% in fiecare an.
Este cea mai raspandita proteina din corp care face parte din structura tuturor tesuturilor conjunctive fiind o componenta majora a oaselor, pielii, muschilor, tendoanelor si ligamentelor.
Principalele tipuri de colagen

Exista peste 28 de tipuri diferite de colagen in organism cu functii diverse, insa cele mai comune tipuri sunt I, II si III.
Colagen de tip I
Colagenul de tip 1 este cel mai raspandit in organismul uman si se gaseste in structura pielii, a oaselor, tendoanelor, cartilajelor si dintilor. Are rolul de a mentine elasticitatea si fermitatea pielii, reprezentand 80-90% din totalul de colagen din structura pielii. Este recomandat pentru prevenirea aparitiei ridurilor, eliminarea celulitei, a vergeturilor si piele lipsita de stralucire.
Colagen de tip II
Se gaseste in cartilaje cu rol important in refacerea si cresterea gradului de lubrifiere ale articulatiilor. De asemenea, contribuie la atenuarea inflamatiilor articulare si ajuta la prevenirea afectiunilor osoase precum artrita, artroza, osteoartrita sau osteoporoza.
Colagen de tip III
Este al doilea cel mai raspandit tip de colagen din organism, dupa colagenul de tip I care se regaseste in structura muschilor, organelor si a vaselor de sange.
Articulații și Oase
Economisești 8,10 lei
Economisești 14,88 lei
Care sunt cauzele pierderii fermitatii pielii?

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman avand rol de aparare a organismului fata de mediul extern. Pierderea frumusetii si elasticitatii pielii fac parte din procesul natural de imbatranire care apare odata cu inaintarea in varsta.
Din cauza scaderii secretiei de colagen, aceasta devine din ce in ce mai uscata, ridata si lipsita de fermitate.
Stilul de viata si factorii de mediu pot contribui semnificativ la pierderea fermitatii pielii, de aceea este important sa respecti cateva masuri de ingrijire specifice si sa adopti un regim alimentar sanatos.
Printre cele mai comune cauze care pot favoriza scaderea nivelului de colagen se numara:
- Alimentatia nesanatoasa bogata in grasimi
- Fumatul
- Consumul de alcool
- Expunerea prelungita la razele ultraviolete
- Aerul poluat.
Cum poate ajuta colagenul la prevenirea imbatranirii pielii?

Colagenul este principala proteina care se regaseste in tesuturile conjunctive ale pielii conferindu-i elasticitate si flexibilitate. Mentine pielea ferma si previne aparitia ridurilor in timp ce diminueaza aspectul celulitei si a vergeturilor.
De asemenea, imbunatateste aspectul pielii in afectiuni dermatologice precum acnee, iritatii sau dermatita.
Suplimentele pe baza de colagen pot si de 2 tipuri: colegen hidrolizat sau gelatina.
Colagenul hidrolizat este absorbit usor si rapid de catre organism din cauza procesului de hidrolizare care desparte moleculele de colagen in peptide. Astfel, ii creste biodisponibilitatea si puterea de absorbtie.
Colagenul, la baza, este o proteina 100% de origine animala asadar, sursele din suplimentele de colagen sunt de provenienta animala. Pe piata se gasesc suplimente de colagen bovin, de la oasele si tendoanele bovinelor sau colagen marin, care provine din pielea, solzii si oasele pestilor.
Daca adopti un regim alimentar vegan, nu te descuraja! Datorita stiintei, metodele de extractie au evoluat considerabil indeajuns incat sa apara pe piata si suplimente cu extract de colagen vegan, pe baza de aminoacizi care stimuleaza productia de colagen a organismului.
Colagen hidrolizat de provenienta animala si sursa vegana
Economisești 11,38 lei
Articulații și Oase
Economisești 8,10 lei
Colagen Vegan
Economisești 8,70 lei
Păr, Piele, Unghii, Ten
Economisești 7,50 lei
Metode pentru prevenirea imbatranirii pielii

Avand in vedere ca aparitia ridurilor este inevitabila odata cu inaintarea in varsta, exista totusi cateva metode care pot ajuta la mentinerea sanatatii pielii si prevenirea imbatranirii premature a acesteia.
Rutina zilnica de ingrijire a tenului, regimul alimentar si obiceiurile din viata de zi cu zi sunt pasi esentiali care pot reduce semnificativ semnele vizibile ale ridurilor.
- Aplica zilnic o lotiune de curatare a pielii
- Mentine pielea hidratata prin aplicarea unei creme hidratante in functie de tipul tenului
- Foloseste crema cu protectie solara cu factor SPF de minimum 30
- Evita dietele drastice si adopta un regim alimentar sanatos bazat pe fructe, legume, nuci si acizi grasi Omega 3
- Bea minim 2 l de lichide pe zi.
Pe langa un regim alimentar sanatos si o rutina de ingrijire a tenului corespunzatoare, exista cateva remedii si suplimente naturale care previn imbatranirea pielii si aparitia ridurilor in timp ce ii mentin aspectul ferm si elastic.
- Vitamina A
Retinolul sau Vitamina A este eficient pentru refacerea elasticitatii pielii si stimuleaza productia de colagen al organismului. In combinatie cu Vitamina C, previne aparitia ridurilor si a liniilor fine de imbatranire.
- Vitamina C
Vitamina C este un antioxidant cu multiple roluri benefice asupra sanatatii organismului. Stimuleaza sinteza de colagen, ajuta la diminuarea semnelor imbatranirii, uniformizeaza nuanta tenului si estompeaza petele pigmentare. De asemenea, are actiune puternic antioxidanta de neuralizare a radicalilor liberi.
- Acid Hialuronic
Acidul hialuronic este o substanta naturala care se gaseste in piele. Are rolul de a mentine nivelul de umiditate si lubrifiere a celulelor pielii, de aceea, este recomandat pentru mentinerea elasticitatii naturale si fermitate. Ofera tenului un aspect sanatos si luminos.
Remedii naturale recomandate
Păr, Piele, Unghii, Ten
Economisești 5,70 lei
Economisești 14,88 lei
Pachete Speciale
Economisești 15,57 lei