Organismul uman este un sistem viu care exercita functii de crestere, evolutie si reproducere cu ajutorul celulelor, acizilor nucleici si a substantelor nutritive care fac procesul metabolic posibil. Una dintre proteinele de baza ale organismului este colagenul, avand multiple functii si beneficii incepand de la piele la sistem osos, si pana la sistemul digestiv sau organe.
Pana la varsta de 25 de ani, colagenul este produs in mod natural in organism la capacitate maxima, insa, odata cu inaintarea in varsta, rezervele de colagen incep sa scada si astfel pot aparea modificari vizibile ale structurii pielii, apar ridurile, masa musculara slabeste iar la nivelul oaselor pot aparea dureri.
Afla in cele ce urmeaza care sunt beneficiile colagenului asupra organismului, cate tipuri exista, dar si retete sanatoase de prajituri cu ajutorul carora te poti bucura de efectele colagenului simplu si rapid.
Ce este colagenul si cate tipuri exista?
Colagenul este o proteina fibroasa care se regaseste in par, piele, unghii, oase, ligamente, tendoane, avand numeroase functii de mentinere a sanatatii articulare si osoase, precum si de intretinere a pielii si mentinerea elasticitatii acesteia.
Nivelul colagenului din organism poate fi influentat de anumiti factori externi precum poluare, alimentatie nesanatoasa, fumatul, radiatiile UV sau radicalii liberi, de aceea, este importanta suplimentarea acestuia din surse exterioare dupa varsta de 25 de ani, cand productia acestuia in organism incepe sa scada.
Intre colagen si fermitatea pielii exista o stransa legatura, deoarece colagenul se regaseste in matricea extracelulara a dermei, stratul de sub epiderma, in timp ce contribuie la formarea de noi celule.
Astfel, asupra frumusetii, proteina de colagen are un impact semnificativ, mentinand pielea ferma, elastica si cu mai putine riduri. In plus, beneficiile sale nu se opresc doar asupra pielii, ci are un rol important si asupra cresterii si rezistentei parului.
Exista 28 de tipuri diferite de colagen, cu functii si structuri diverse. Cele mai comune sunt tipurile I, II, III si IV, avand drept caracteristici principale mentinerea rezistentei oaselor, muschilor si a elasticitatii pielii. Colagenul poate fi:
- Colagenul de tip I: este cel mai flexibil tip de colagen, care se gaseste preponderent in piele, tendoane si oase, dar si organe sau vase de sange
- Colagenul de tip II: se regaseste in cartilaje si contribuie la mentinerea structurii articulatiilor
- Colagenul de tip III: sustine structura muschilor, organelor si arterelor
- Colagenul de tip IV: este prezent la nivelul pielii, fiind principala componenta a membrane bazale
Beneficiile colagenului asupra organismului
Colagenul este o proteina esentiala pentru sanatatea organismului si are o serie de beneficii pentru structura, tesuturi si organele corpului uman. Iata care sunt acestea:
- Contribuie la mentinerea sanatatii oaselor si a articulatiilor, asigurand mobilitatea si flexibilitatea cartilajelor. In plus, previne aparitia unor afectiuni precum artrita, artroza sau osteoartrita si sprijina regenerarea celulelor de la nivelul ligamentelor
- Asigura elasticitatea si fermitatea pielii, fiind util pentru prevenirea si tratarea ridurilor
- Stimuleaza procesul de cicatrizare a pielii in caz de arsuri, leziuni sau rani
- Contribuie la sanatatea pulmonara si mentinerea elasticitatii tesuturilor din plamani
- Mentine elasticitatea vaselor de sange si intretine buna circulatia a acestuia
- Previne deshidratarea si regleaza secretiile gastrice ale stomacului in timp ce previne aparitia ulcerului sau a gastritei
- Mentine sanatatea parului si a unghiilor, datorita actiunii sale de hidratare si regenerare
- Sprijina recuperarea musculaturii in urma efortului fizic intens.
Colagenul sub forma de pulbere
Lipsa colagenului din organism poate avea consecinte asupra sanatatii dupa varsta de 30-35 de ani, cand productia acestuia incepe sa scada. Astfel, carenta de colagen poate da un aspect imbatranit al pielii, oboseala, tonus muscular scazut sau articulatii inflamate.
Administrarea suplimentelor de colagen poate fi necesara dupa aceasta etapa, pentru a-i asigura organismului sanatatea atat pe plan intern, cat si extern.
Colagenul provine din doua surse:
- Endogena: produsa in mod natural in organism
- Exogena: din surse exterioare precum suplimentele alimentare
Suplimentele alimentare pe baza de colagen pot fi sub forma de capsule, pulbere sau lichida. Colagenul de tip pulbere varianta hidrolizata, are o absorbtie intestinala mai ridicata fata de varianta clasica de colagen, datorita procesului avansat de hidroliza care descompune moleculele de colagen in peptide mici, cu absorbtie optima.
Pulberea poate fi adaugata in apa, suc, smoothieuri sau chiar prajituri, astfel ca ti-am pregatit cateva retete pentru deserturi delicioase pe care le poti gati chiar la tine acasa si la care poti adauga colagenul de tip pulbere.
Asadar, te poti bucura de toate beneficiile acestuia in timp ce savurezi un desert sanatos.
Retete sanatoase de prajituri si deserturi pentru colagenul pulbere
- Clatite cu banane, unt de arahide si colagen
Reteta pentru clatite este recunoscuta de toate gospodinele sau iubitorii de dulce. Se prepara simplu si rapid, iar rezultatul este un desert delicios si hranitor. Ai nevoie de:
- 2-3 banane
- Faina
- Oua
- Lapte
- Esenta de vanilie
- Unt de arahide
- Unt
- Colagen pulbere.
Se adauga intr-un castron faina si ouale, in timp ce se amesteca in compozitie colagenul sub forma de pulbere, lapte, apa, esenta de vanilie si unt topit. Se pune continutul pe o tigaie incinsa cu ulei, la foc mic, si se gateste aproximativ 2 minute pe ambele parti.
La final, se unge clatita cu unt de arahide si se adauga bananele taiate, dupa preferinta.
Pofta buna!
- Ciocolata neagra cu crema de cocos si colagen
Pentru aceasta reteta, ai nevoie de:
- 50 g unt de cacao
- 30 g cacao pudra
- o lingura de miere
- unt de cocos
- colagen pulbere.
Se topeste untul de cacao si ulterior se adauga cacao pudra, mierea, untul de cocos, colagenul pulbere si se amesteca bine. Ulterior, se adauga amestecul intr-o tava de copt sau intr-o forma de silicon pentru prajituri si se pastreaza la frigider timp de o ora, doua.
Pofta buna!
- Tort cu crema de vanilie si colagen
Este o reteta simpla de prajitura, fara gluten, care se prepara simplu si rapid. Vei avea nevoie de:
- 3 oua
- 200 gr faina fara gluten
- Colagen pulbere
- ½ cupa de zahar de cocos
- Esenta de vanilie
- 2 linguri de miere
- Dulceata de portocale
- O conserva de lapte de cocos
Se pun ouale intr-un castron si se amesteca bine, dupa care se adauga treptat zaharul de cocos si restul ingredientelor si se mixeaza pana la omogenizare. Ulterior, adaugam amestecul intr-o tava de copt si se pune la cuptor la 180 grade Celsius pentru 30 de minute.
Intre timp, adaugam laptele de cocos, impreuna cu mierea si esenta de vanilie si se mixeaza intr-un bol. Se scoate blatul din cuptor si peste jumatate din acesta, se adauga crema si dulceata, dupa care se pune cealalta jumatate de blat si se orneaza cu crema ramasa.
Pofta buna!
Descopera gama noastra de colagenuri hidrolizate sub forma de pulbere
Colagen Fara zahar
Economisești 10,15 lei
Articulații și Oase
Economisești 16,67 lei
Economisești 8,68 lei