Sistemul circulator, compus din inima si vase de sange, asigura transportul oxigenului si a nutrientilor catre tesuturi pentru buna functionare a organismului. O circulatie deficitara poate cauza diverse afectiuni, boli sau simptome care pot afecta calitatea vietii si, in cazurile mai avansate, poate fi pusa viata in pericol cauzand infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Desi nu reprezinta un pericol pentru sanatate, insuficienta venoasa cronica creeaza dificultati in transportul sangelui oxigenat din brate si picioare inapoi la inima, cauzand anomalii in capilarele din tesuturile piciorului daca nu este tratata la timp.
In cele ce urmeaza vei afla totul despre insuficienta venoasa cronica, care sunt cauzele, cum se manifesta, precum si metode de tratament pentru a-ti mentine sanatatea sistemului circulator.
Ce este insuficienta venoasa cronica si care sunt tipurile?
Insuficienta venoasa cronica a membrelor inferioare inseamna afectarea intoarcerii venoase care provoaca alterari de structura si de functionare la nivelul venelor, cauzand semne si simptome locale. Majoritatea pacientilor cu insuficienta venoasa cronica pot resimti senzatia de picioare grele sau obosite, crampe locale, durere sau arsura in zona afectata.
Atunci cand apare, insuficienta venoasa cronica nu permite sangelui de la venele picioarelor sa revina la inima, cauzand deoxigenare.
In functie de gravitatea simptomelor, insuficienta venoasa cronica se incadreaza in trei categorii:
- Etapa 1 presupune umflarea si modificari de pigment la nivelul pielii in zona afectata
- Etapa 2 creeaza umflarea, depigmentarea pielii si dermatita in zona cu probleme
- Etapa 3 se manifesta prin umflare, depigmentare, varice si ulcere.
Daca prezinti simptomele specifice ale insuficientei venoase cronice, medicii recomanda efectuarea unui consult pentru a preveni eventualele complicatii si anomalii care se pot manifesta la nivelul venelor membrelor inferioare.
Multivitamine Lichide
Economisești 14,55 lei
Cauzele insuficientei venoase cronice
La majoritatea pacientilor cu insuficienta venoasa cronica, intoarcerea venoasa de la nivelul membrelor inferioare este cauzata de contractia musculaturii gambelor si cresterea presiunii venoase. Aceasta conditie, asociata cu un stil de viata sedentar sau statul in picioare pe perioade lungi, pot creste presiunea in vene si valvele pot fi afectate.
De asemenea, exista anumiti factori de risc care pot favoriza aparitia insuficientei venoase cronice si anume:
- Traumatismele
- Persoanele cu varsta de peste 50 de ani
- Obezitatea
- Sexul: persoanele de sex feminin sunt mai predispuse in a dezvolta boala din cauza dezechilibrelor hormonale ale estrogenului din organism
- Cheaguri de sange
- Sarcina
- Fumatul
- Cancerul
- Istoric familial de insuficienta venoasa.
Semnele si simptomele insuficientei venoase cronice
In majoritatea cazurilor, insuficienta venoasa cronica nu produce simptome, insa se poate manifesta prin senzatie de greutate in zona gambelor, insotita de dureri, crampe si oboseala accentuata a picioarelor.
Aceste manifestari se pot resimti mai puternic atunci cand persoana afectata sta in picioare sau merge, si se amelioreaza in stare de repaus. Netratata la timp, insuficienta venoasa cronica produce modificari cutanate si, in unele cazuri, prurit. De asemenea, evolutia bolii scade considerabil nivelul de activitate fizica si ingreuneaza efectuarea sarcinilor zilnice.
Complicatia care apare cel mai frecvent in randul pacientilor cu insuficienta venoasa cronica este ulcerul venos. Acesta poate fi recurent, cu evolutie cronica si, in unele cazuri, poate favoriza aparitia celulitei sau a osteomielitei.
Metode de tratament non-medicamentos recomandat in insuficienta venoasa cronica
Tratamentul non-medicamentos in insuficienta venoasa cronica include practici si masuri pentru a reduce fluxul sangvin venos si ameliorarea presiunii in zona gambelor.
Medicii recomanda:
- Ridicarea picioarelor pentru reducerea umflaturii si a disconfortului cauzat de insuficienta venoasa cronica, de cel putin 30 de minute, de 3-4 ori pe zi. Aceasta practica poate fi realizata la serviciu, ridicand picioarele fata de axul corpului pe o canapea sau alt obiect de sprijin, acasa, in pozitia sezut pe spate si punerea picioarelor pe o perna sau in timpul somnului de noapte.
- Folosirea ciorapilor compresivi sau a bandajelor pentru reducerea umflaturii si ameliorarea presiunii venoase
- Practicarea exercitiilor fizice in mod regulat, de minim 30 de minute pe zi
- Evitarea incrucisarii picioarelor in pozitia sezanda
- Evitarea expunerii prelungite la soare, sauna sau bai fierbinti deoarece caldura in exces poate dilata venele si amplifica simptomele existente.
Nu exista un tratament medicamentos pentru insuficienta venoasa cronica, insa pacientii pot primi aspirina, corticosteroizi topici, diuretice pentru reducerea edemului sau antibiotice. Administrarea oricaror medicamente se face in urma unei prescriptii medicale realizate de catre medicul specialist.
In cazurile grave de insuficienta venoasa cronica, poate fi necesara interventia chirurgicala sau anumite tipuri de operatie, in functie de stadiul si severitatea bolii.
Cum poate fi prevenita insuficienta venoasa cronica?
Insuficienta venoasa cronica, precum si alte afectiuni ale sistemului circulator, pot fi prevenite cu ajutorul activitatii fizice regulate, alimentatie adecvata si adoptarea unor obiceiuri sanatoase precum renuntarea la fumat sau consum de alcool. In cazurile insuficientei venoase cronice de cauza genetica, preventia poate fi eficienta intr-o masura mai mica.
Mentinerea unui stil de viata activ si a greutatii corporale in limite normale sunt pasi importanti pentru imbunatatirea circulatiei venoase, precum si mentinerea tonusului muscular al picioarelor. Supraponderabilitatea sau obezitatea pot exercita presiune suplimentara pe articulatii si vene, crescand riscul de insuficienta venoasa cronica.
De asemenea, iti poti mentine sanatatea sistemului circulator cu ajutorul remediilor naturale care au proprietati de ameliorare a edemului, varicelor, precum si combaterea sindromului de picioare obosite. Iata care sunt acestea:
- Vitamina C
Este un antioxidant important pentru sanatatea vaselor de sange. Poate fi gasita in citrice, capsuni, kiwi, patrunjel, catina sau spanac.
- Flavonoide
Flavonoidele sunt substante antioxidante care ajuta la intarirea peretilor vaselor de sange si pot fi gasite in fructe de padure (afine, mure, coacaze), cirese, citrice si ceai verde.
- Unguente pe baza de plante
Unele plante, cum ar fi castanul salbatic, ginkgo biloba si arnica, pot fi utilizate sub forma de unguente sau creme pentru a reduce simptomele asociate cu varicele, precum dureri si umflaturi.
- Fibre
O alimentatie bogata in fibre poate ajuta la mentinerea unui sistem circulator sanatos, prin reducerea nivelului de colesterol si a tensiunii arteriale. Fibrele se gasesc in fructele consumate in stare proaspata, legume precum broccoli, morcovi, castravete, spanac, sfecla, leguminoase, cereale integrale si seminte.
Remedii naturale care contribuie la mentinerea unui sistem circulator sanatos
Multivitamine Lichide
Economisești 11,85 lei