Dureri articulare: Tipuri, cauze si cum sa le remediezi

dureri articulare

Sistemul articular este format din articulatii, acele tesuturi conjunctive care conecteaza doua sau mai multe oase pentru a permite miscarea. Impreuna cu oasele, tendoanele si muschii, articulatiile sustin pozitia bipeda a omului, protejeaza organele interne si asigura flexibilitatea corpului.

Asadar, articulatiile sunt folosite in orice moment al zilei pentru a ne putea indeplini sarcinile cele mai simple, dar importante, precum imbracatul, mersul si vorbitul.

Exista mai multe cauze ale durerilor articulare, insa cele mai frecvente depind de inaintarea in varsta. Conform statisticilor, durerile de articulatii sunt des intalnite si o mare parte din adulti recunosc ca au sau au avut o durere articulara in ultimele 30 de zile.

Afla in cele ce urmeaza tot ce trebuie sa stii despre articulatii, care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor articulare, simptomele asociate, precum si remedii pentru a le ameliora si a-ti mentine sanatatea sistemului articular.

Despre durerile de articulatii

Asa cum am mentionat la inceputul articolului, articulatiile sunt amplasate in zonele de imbinare a oaselor si sunt cele care sustin si ajuta la mobilitatea scheletului. Durerile de articulatii pot fi resimtite in mai multe zone ale corpului, precum maini, picioare, solduri, genunchi si coloana vertebrala.

despre dureri de articulatii

Atunci cand apar, durerile de articulatii cauzeaza disconfort si, in functie de cauza, pot fi constante sau repetitive. In unele cazuri, articulatia afectata se poate simti rigida, in special in prima parte a zilei, dupa perioada de repaus de pe timpul noptii, dureroasa sau inflamata.

Din acest motiv, o durere articulara poate afecta calitatea vietii si capacitatea pacientului de a-si desfasura activitatile zilnice.

Din fericire, majoritatea durerilor articulare nu necesita spitalizare pentru tratament, insa este esential sa fie identificata cauza si sa se adopte cele mai eficiente tratamente pentru imbunatatirea calitatii vietii si tratarea cauzei. Astfel, pot fi prevenite complicatiile asociate.

Persoanele care au o varsta inaintata, au avut leziuni sau traumatisme la nivelul articulatiilor, sufera de artrita sau au un exces de greutate corporala, prezinta un risc mai mare de a avea parte de dureri articulare.

Suplimente premium recomandate pentru mobilitatea si flexibilitatea articulatiilor

-12%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 74,99 lei.Prețul curent este: 65,99 lei. TVA Inclus

Economisești 9,00 lei

-7%
NOU!
Prețul inițial a fost: 144,99 lei.Prețul curent este: 134,84 lei. TVA Inclus

Economisești 10,15 lei

-7%
Prețul inițial a fost: 124,00 lei.Prețul curent este: 115,32 lei. TVA Inclus

Economisești 8,68 lei

-7%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 164,99 lei.Prețul curent este: 153,44 lei. TVA Inclus

Economisești 11,55 lei

Cauzele durerilor articulare

Durerile articulare pot sa apara din cauza deteriorarii sau lezarii articulatiilor, care pot fi provocate de o boala sau de accidentare. Conform statisticilor, cele mai frecvente dureri sunt cele care apar la nivelul genunchilor, urmate de durerile de sold si de umar.

In functie de cauze, durerile pot afecta orice zona a corpului, incepand cu articulatiile de la glezne, picioare, si pana la articulatiile de la maini.

Durerea de articulatie care este non-inflamatorie este cunoscuta sub numele de artralgie. Acest tip de durere poate sa apara in urma unui efort fizic si este insotita de rigiditate de scurta durata si se amelioreaza la repaus.

Durerea cu caracter inflamator este cauzata de anumite afectiuni, si anume:

  • Osteoartrita – este un tip de artrita care afecteaza cartilajul
  • Artrita reumatoida – este o boala cronica care provoaca umflaturi si dureri articulare
  • Guta – este o afectiune in care acidul uric se depoziteaza in arituclatii, provocand durere si inflamatie
  • Bursita – este o afectiune cauzata de suprasolicitare si apare mai ales in zona soldului, genunchiului sau cot
  • Tendinita – este o inflamatie a tendoanelor.
cauze dureri articulare

Simptomele durerilor articulare

Durerile articulare provoaca simptome care pot varia de la usoare la severe, in functie de cauza. Indiferent de intensitatea durerilor, pacientul resimte dureri iritante si, in timp, scad rezistenta organismului. Durerile de tip acut pot disparea dupa cateva saptamani de la aparitie, pe cand cele cronice, pot dura mai multe saptamani sau chiar luni.

Simptomele pot include:

  • Inflamarea zonei afectate
  • Rigiditate, mai ales in prima parte a zilei
  • Amorteala
  • Miscari dureroase
  • Dificultate de indoire a articulatiei
  • Inrosirea si cresterea temperaturii la nivelul articulatiei afectate.

Este recomandat consultul unui medic specialist atunci cand durerile articulatiei afecteaza desfasurarea activitatii cotidiene. Este important sa fie diagnosticata rapid cauza durerii si sa se inceapa tratamentul imediat pentru ameliorarea simptomelor, pentru a preveni astfel deteriorarea si functionalitatea articulatiilor pe termen lung.

Recomandari premium pentru ameliorarea durerilor articulare

-7%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 147,00 lei.Prețul curent este: 136,71 lei. TVA Inclus

Economisești 10,29 lei

-7%
Prețul inițial a fost: 147,00 lei.Prețul curent este: 136,71 lei. TVA Inclus

Economisești 10,29 lei

-7%
Prețul inițial a fost: 135,00 lei.Prețul curent este: 125,55 lei. TVA Inclus

Economisești 9,45 lei

-7%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 164,99 lei.Prețul curent este: 153,44 lei. TVA Inclus

Economisești 11,55 lei

Remedii si antiinflamatoare naturale pentru articulatii sanatoase

Articulatiile joaca un rol esential in mobilitatea si starea de bine generala a organismului. Asa cum am aflat anterior, o multime de factori pot afecta articulatiile, de la inflamatii, leziuni, suprasolicitare si pana inaintarea in varsta.

Din fericire, exista anumite remedii naturale cu caracter antiinflamator care pot contribui la protejarea si prevenirea degenerarii articulatiilor. Printre acestea se afla:

articulatii sanatoase
  • Colagenul

Colagenul este una dintre principalele componente ale cartilajului articular, cu rol de protejare a extremitatilor osoase. Unele studii sugereaza ca suplimentele cu colagen pot ajuta la reducerea inflamatiei in articulatii, care este frecvent asociata cu bolile articulare precum artrita si durerile asociate.

De asemenea, consumul de colagen poate contribui la mentinerea si imbunatatirea elasticitatii si mobilitatii articulatiilor, ceea ce inseamna ca poate ameliora rigiditatea si durerea de la nivelul articulatiei afectate.

Printre alimentele bogate in colagen benefice pentru sanatatea articulatiilor se afla:

  • Alimente de origine animala – carnea de pui, carnea de curcan, peste, oua, gelatina
  • Alimente de origine vegetala care stimuleaza productia naturala de colagen a organismului – legume si fructe bogate in vitamina C precum citrice, kiwi, mango, capsuni, patrunjel, catina si legumele cu frunze verzi.

In plus fata de alimentele mentionate mai sus, poti opta in paralel pentru administrarea suplimentelor cu colagen care sunt disponibile sub forma de pulberi, tablete, capsule sau lichide si pot fi, de asemenea, o optiune pentru a sprijini sanatatea articulatiilor.

-7%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 125,00 lei.Prețul curent este: 116,25 lei. TVA Inclus

Economisești 8,75 lei

-7%
Prețul inițial a fost: 144,99 lei.Prețul curent este: 134,84 lei. TVA Inclus

Economisești 10,15 lei

-7%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 164,99 lei.Prețul curent este: 153,44 lei. TVA Inclus

Economisești 11,55 lei

-12%
Prețul inițial a fost: 191,99 lei.Prețul curent este: 168,95 lei. TVA Inclus

Economisești 23,04 lei

  • Glucozamina si condroitina

Glucozamina si condroitina sunt sunt doua substante care se gasesc in corpul uman, in special in structura cartilajului articulatiilor. Sunt adesea administrate impreuna ca suplimente alimentare. Prin actiunea lor complementara, sprijina si sustine sanatatea articulatiilor, in special in cazul persoanelor care sufera de osteoartrita sau alte afectiuni articulare degenerative.

Atat glucozamina, cat si condroitina, contribuie la reducerea durerilor articulare, imbunatatesc mobilitatea si ajuta la mentinerea elasticitatii si rezistentei cartilajului.

  • Curcuma

Curcuma este pigmentul galben care se gaseste in speciile de curcuma si in turmeric, cunoscuta in special pentru gustul sau aromat. Consumul de curcuma ca si condiment in alimente sau sub forma de supliment alimentar poate ajuta la imbunatatirea mobilitatii si flexibilitatii articulatiilor, datorita actiunii sale antioxidante si antiinflamatoare.

De asemenea, curcuma poate avea efect benefic asupra sanatatii oaselor, contribuind la mentinerea densitatii osoase si la reducerea riscului de deteriorare a articulatiilor care este mai crescut odata cu inaintarea in varsta.

Colagenuri pentru articulatii si oase

-7%
Prețul inițial a fost: 189,66 lei.Prețul curent este: 176,38 lei. TVA Inclus

Economisești 13,28 lei

-7%
NOU!
Prețul inițial a fost: 144,99 lei.Prețul curent este: 134,84 lei. TVA Inclus

Economisești 10,15 lei

-7%
Prețul inițial a fost: 147,00 lei.Prețul curent este: 136,71 lei. TVA Inclus

Economisești 10,29 lei

-7%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 164,99 lei.Prețul curent este: 153,44 lei. TVA Inclus

Economisești 11,55 lei

  • https://www.webmd.com/pain-management/joint-pain
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/joint-pain
  • https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17752-joint-pain
  • https://www.mayoclinic.org/symptoms/joint-pain/basics/when-to-see-doctor/sym-20050668
  • https://www.healthline.com/health/joint-pain#outlook
Cupoane