Importanta pe care o acordam podoabei noastre capilare vine din dorinta da a avea grija de noi insine si de a avea un aspect ca mai placut. Indiferent daca este lung, scurt, cret sau drept, parul trebuie sa fie bine ingrijit si sanatos.
Parul este o parte a corpului extrem de vulnerabila si expusa la factorii externi pe tot parcursul anului. De exemplu, in timpul sezonului cald, parul este expus la radiatiile ultraviolete, apa sarata si schimbari bruste de temperatura. Mai apoi, incepand cu luna septembrie, se adauga la deteriorarea deja existenta a parului vantul, temperaturile scazute si umiditate.
Frigul si umiditatea din aer afecteaza si ele starea parului, facandu-l mai tern si lipsit de stralucire.
Cum poti sa ai par frumos si sanatos? Afla din urmatorul articol cele mai eficiente sfaturi si recomandari pentru ingrijirea parului.
Rutina ta zilnica pentru un par rezistent si sanatos
Un par sanatos nu se mentine doar cu o rutina de ingrijire exterioara, care consta in samponuri speciale, balsamuri de par, uleiuri sau masti, ci trebuie sa acordam in egala masura o atentie deosebita si asupra altor factori, cum ar fi alimentatia, periajul si spalarea. Astfel, ii asiguri parului tau o ingrijire completa si de durata.
Asadar, iata 5 pasi simpli, dar esentiali, pentru un par sanatos si puternic:
- Planifica-ti mesele si opteaza pentru alimente bogate in vitamina C si biotina
Pentru a fi sanatos, parul are nevoie de nutrienti care sa il hraneasca si sa ii sustina cresterea. Include in meniul tau zilnic alimente cu un continut ridicat de vitamina C si biotina precum portocale, struguri, citrice, catina, oua, conopida, cartofi dulci si broccoli. Astfel, poti obtine doza zilnica din acesti nutrienti care au beneficii uimitoare asupra firului de par.
Impreuna cu o dieta sanatoasa, poti opta pentru administrarea suplimentelor alimentare care contin vitamina C si biotina.
Alte alimente precum somonul, migdalele si fisticul ofera o cantitate considerabila de fier si zinc, care sunt, de asemenea, importante pentru cresterea si rezistenta parului.
- Previne caderea parului
Ai observat ca iti cade parul mai frecvent in timpul schimbarilor de anotimp? Nu te ingrijora, acest lucru este normal! Caderea parului apare mai frecvent toamna, dar poate avea loc si primavara din cauza ciclului natural de crestere si regenerare a parului.
Putem experimenta o cadere mai intensa a parului si din alte motive, cum ar fi stresul, dezechilibre hormonale, deficiente nutritionale sau folosirea produselor de ingrijire daunatoare pentru par, cum ar fi vopsea de par, fixativ sau geluri cu substante chimice. In aceste situatii, poti preveni caderea parului cu ajutorul unor suplimente alimentare care contin colagen, biotina, zinc sau seleniu.
Un studiu publicat in 2021 a aratat ca, dupa administrarea biotinei pe o perioada de 3 luni, femeile participante la sondaje au observat schimbari in volumul general al parului cu 92%.
Economisești 21,00 lei
Economisești 36,25 lei
Articulații și Oase
Economisești 31,25 lei
Economisești 28,75 lei
3. Foloseste uleiuri pentru par din ingrediente naturale
Asa cum am mentionat pe parcursul articolului, ingrijirea parului de la interior la exterior este mai mult decat esentiala, insa, in paralel, trebuie sa acordam o atentie deosebita si rutinei de spalarea si de ingrijire a parului.
Pentru a mentine parul hidratat si stralucitor, opteaza pentru uleiuri din ingrediente naturale care hranesc firul de par in profunzime, cum ar fi uleiul de jojoba, ule de cocos sau de argan. Uleiul formeaza o policula protectoare pe firul de par si protejeaza folicului.
O alta optiune este aplicarea uleiului sub forma de masca, inainte de spalare. Aplica o cantitate mica de ulei de par, de la mijlocul parului si pana la varfuri si lasa sa actioneze cateva minute. Apoi, clateste parul normal cu sampon si balsam si aplica din nou cateva picaturi pe varfuri dupa uscare.
4. Ingrijirea parului ud
Specialistii recomanda ca atunci cand intram in piscina sau in mare, sa udam parul inainte si sa aplicam produse de protectie. Femeile vopsite blond trebuie sa aiba o rutina foarte atenta pentru ingrijirea parului, pentru ca altfel risca sa fie afectata culoarea de clorul din piscina sau sarea din apa marii.
Ingrijirea parului ud este la fel de importanta ca orice alta rutina de ingrijire. Parul umed este mai fragil si mai predispus la rupere decat parul uscat. Ca de exemplu, este esential de stiut ca parul ud nu se piaptana niciodata imediat dupa spalare, deoarece risti sa rupi si sa deteriorezi firul de par.
Parul umed se piaptana numai dupa ce ai aplicat un balsam leave-in si un ulei special pentru descurcarea parului, prevenind astfel ruperea.
Totodata, evita sa il legi in coada sau sa-l prinzi intr-un coc strans daca este inca umed. Astfel, vei evita sa rupi firul de par.
5. Spalare si uscare adecvata
Iata cateva obiceiuri simple care te vor ajuta sa imbunatatesti starea parului si pe care le poti include in rutina ta obisnuita de spalare:
- Periaza parul inainte de spalare: umezirea parului nepieptanat poate face ca acesta sa se incurce si mai tare si astfel este predispus la rupere.
- Clateste parul cu apa calduta, nu fierbinte: spalarea parului cu apa fierbinte poate deshidrata firul de par. Clateste samponul si balsamul cu apa calduta in timpul dusului si termina spalarea cu un jet de apa rece la finalul spalarii. Astfel, structura firului de par devine mai rezistenta.
- Pieptanarea parului: incepe pieptanarea intotdeauna de la varfuri, deoarece reduci semnificativ riscul de rupere si de incurcare a firelor de par. De asemenea, un alt aspect important este peria pe care o folosesti. Exista o varietate de perii disponibile, fiecare fiind potrivita pentru tipuri diferite de par: drept sau ondulat.
Economisești 37,50 lei
Economisești 37,49 lei
Păr, Piele, Unghii, Ten
Economisești 36,25 lei
Păr, Piele, Unghii, Ten
Economisești 31,25 lei