Alimentele pe care le consumam zilnic au un impact semnificativ asupra starii generale de sanatate si implicit asupra digestiei, influentand in mod direct tranzitul intestinal. Mentinerea unui tranzit intestinal sanatos este important nu doar pentru buna functionare a organismului, ci si pentru bunastarea psihica si emotionala, deoarece tulburarile digestive pot cauza disconfort si neplacere.
Constipatia este o tulburare digestiva care se manifesta printr-un tranzit intestinal dificil si lent, fiind frecventa in randul populatiei generale, indiferent de varsta. Aceasta afectiune impiedica sau face dificila eliminarea materiilor fecale (scaune) si poate fi insotita de dureri abdominale la defecatie sau senzatie de defecatie incompleta.
Se considera ca un copil sau un adult sufera de constipatie atunci cand frecventa de defecare este mai putin de trei ori pe saptamana, cu scaune mici, de consistenta dura.
Descopera in urmatorul articol informatii generale despre ce este constipatia, care sunt cauzele, ce simptome provoaca, dar si despre cele mai eficiente remedii naturale pentru un tranzit intestinal normal si sanatos.
Despre constipatie – Ce este si care sunt cauzele
Numeroase persoane se confrunta cu probleme digestive, constipatia fiind una dintre cele mai frecvente. Alimentele ingerate trec prin tubul digestiv si se descompun in nutrienti. Tranzitul intestinal se refera la modul prin care alimentele sunt digerate si nutrientii din acestea sunt absorbite mai apoi in organism, pe masura ce alimentele se deplaseaza prin tractul digestiv.
Tranzitul intestinal incepe in momentul in care alimentele sunt ingerate si se termina cu eliminarea resturilor nedigerate sub forma de fecale. Asadar, contractiile musculare ale tractului digestiv faciliteaza miscarea alimentelor prin tubul digestiv.
Constipatia se refera la un tranzit intestinal dificil si lent, care face dificila defecarea din cauza contractiilor musculare lente care nu permite scaunului sa se miste normal la nivelul intestinului gros.
Unul dintre cei mai important factori ai constipatiei este dieta. Alimentatia bogata in fibre, fructe, legume si cereale integrale ajuta la reglarea tranzitului intestinal si la evacuarea regulata a scaunelor. Daca alimentatia este una bogata in fibre si lichide si tot apare constipatia, atunci este posibil sa fie cauzata de:
- Administrarea anumitor tipuri de medicamente, in special analgezice narcotice, antidepresive sau pastille pentru hipertensiune arteriala
- Sedentarismul si lipsa exercitiului fizic
- Modificarile stilului de viata: aparitia unei sarcini, inaintarea in varsta sau calatoriile
- Sindromul intestinului iritabil
- Ignorarea nevoii de a defeca
- Abuzul de laxative
- Tulburarile de alimentatoe
- Cancer de colon
- Excesul de calciu din sange sau hipercalcemia.
In cazul copiilor, constipatia poate aparea atunci cand hrana devine diversificata, in perioadele in care nu mai primesc lapte matern sau in momentele de stres.
Suplimente naturale pentru o digestie sanatoasa
Economisești 7,50 lei
Pachete Speciale
Economisești 13,44 lei
Multivitamine Lichide
Economisești 3,75 lei
Ce simptome provoaca constipatia?
Constipatia se poate manifesta diferit la fiecare persoana, in functie de cauze si alte afectiuni preexistente. Cu toate acestea, printre cele mai frecvente simptome ale constipatiei se afla:
- Tranzit intestinal dificil si dureros
- Materii fecale de consistenta tare
- Evacuarea dificila a scaunului
- Scaderea numarului de scaune evacuate, sub 3 scaune pe saptamana
- Dureri abdominale
- Senzatia permanenta de golire a intestinelor.
Stagnarea in colon a scaunului pe termen lung duce la intoxicarea organismului, care poate avea consecinte pe termen lung. Astfel, pacientii pot resimti si dureri de cap, prezenta hemoroizilor, scaderea imunitatii, precum si imbatranirea prematura a pielii.
Remedii naturale recomandate in caz de constipatie
Asa cum am mentionat anterior, pe parcursul articolului, alimentatia este principalul factor care influenteaza modul in care are loc procesul de digestie, precum si tranzitul intestinal. Pe fondul unor cauze multiple, tranzitul se deregleaza si eliminarea scaunului este ingreunata.
Asadar, constipatia este rezultatul unui stil de viata nesanatos, lipsa activitatii fizice si starea generala de sanatate a organismului. Multe persoane ale sa foloseasca laxativele pentru a rezolva problema constipatiei, insa pe termen lung, acestea pot avea un impact negativ asupra florei intestinale.
Solutiile prin care tranzitul intestinal poate fi reglat se afla la indemana oricui, fara sa necesite un tratament specializat sau dificil. In cazul constipatiei cronice sau a altor probleme de sanatate care au ca simptom constipatia, se recomanda consultul unui medic specialist pentru a recomanda cea mai eficienta forma de tratament.
Iata cateva recomandari pentru un tranzit intestinal normal si sanatos in caz de constipatie:
- Adopta o alimentatie echilibrata si diversificata, bogata in fibre
Fibrele alimentare favorizeaza tranzitul intestinal si stimuleaza cresterea florei bune intestinale, facilitand astfel procesul de eliminare a materiilor fecale.
Cele mai recomandate alimente pentru combaterea constipatiei sunt:
- Fructele, spre exemplu merele cu coaja, pepene galben, curmale, struguri, ananas, stafide sau capsuni
- Legume crude bogate in apa, cum ar fi castravetele, salata, ciuperci, rosii sau spanac
- Legume fierte: broccoli, mazare, conopida, dovlecei
- Seminte
- Cereale integrale.
De asemenea, sunt de evitat urmatoarele alimente:
- Carnea afumata, la conserve sau mezeluri
- Alimente de tip fast-food sau alimente prajite
- Sosuri, maioneza
- Branzeturi afumate, sarate sau cascaval gras.
- Hidrateaza-te corespunzator
Pentru a imbunatati tranzitul intestinal si a ameliora simptomele constipatiei, consumul de minim 2 litri de lichide pe zi este absolut necesar. Hidratarea zilnica este esentiala nu doar pentru procesul de digestie, ci si pentru sanatatea intregului organism.
Aportul de lichide poate fi preluat din apa, sucuri naturale, ceaiuri neindulcite sau sucuri de fructe diluate cu apa. Unul dintre ceaiurile medicinale cu beneficii asupra tranzitului intestinal este ceaiul de senna. Acesta stimuleaza procesul de digestie, reduce senzatia de disconfort abdominal si favorizeaza eliminarea scaunelor de consistenta dura.
- Mentine un stil de viata activ
Antrenarea muschilor prin sport si miscare fizica in general, indiferent ca vorbim de mersul pe jos, alergarea usoara sau drumetiile in natura, cresc activitatea musculara in intestine si favorizeaza un tranzit intestinal sanatos.
De asemenea, exercitiile fizice cresc fluxul sanguin in intregul corp, inclusiv in zona abdominala, iar acest lucru imbunatateste absorbtia nutrientilor.
Multivitamine Lichide
Economisești 3,95 lei