Astăzi, ai 12% Extra Reducere ✨ la toate Suplimentele Vegane - Folosește codul 12VEGAN Vezi Produse 🌱🛒

Imunitate, sănătate și frumusețe – principalele beneficii ale vitaminei c

principalele beneficii ale vitaminei c pentru organism sanatate si frumusete

Vitamina C este un micronutrient esențial în dieta oricărei persoane. Regăsită într-o mulțime de fructe și legume, în suplimente nutritive de toate tipurile și în produse cosmetice de îngrijire a tenului sau anti-îmbătrânire, vitamina C este indispensabilă pentru sănătate și frumusețe. Printre principalele beneficii ale vitaminei C regăsim protejarea organismului de afecțiuni virale, dar vitamina C înseamnă mult mai mult decât pastila pe care o bei atunci când simți primele simptome de răceală.

Descoperă alături de mine cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre vitamina C. Află care sunt beneficiile pentru sănătate, dar și pentru frumusețe, care sunt cele mai bogate surse alimentare, care este cantitatea doza zilnică recomandată de vitamina c și ce s-ar întâmpla în organismul tău dacă ai suferi un deficit.

Ai mai jos ghidul tău complet cu cele mai importante informații despre vitamina C. 

Câte ceva despre vitamina C

vitamina c

Vitamina C este cunoscută și sub numele de acid ascorbic. Este un nutrient esențial, solubil în apă, ceea ce înseamnă că organismul nu îl poate produce și nici reține. Veste bună este că vitamina C se regăsește într-o mulțime de alimente. Riscul unui deficit de vitamina C este foarte scăzut, însă nu imposibil, vom vedea acest lucru. 

Înainte de toate, vitamina C este un antioxidant foarte puternic. Antioxidanții au rolul de a ne proteja de acțiunea nocivă a radicalilor liberi (viruși, bacterii, factori de mediu etc.) și să prevină stresul oxidativ. Pe lângă acțiunea antioxidantă puternică, vitamina C are și alte roluri foarte importante în menținerea sănătății interioare și a frumuseții exterioare. Să descoperim principalele beneficii ale vitaminei C. 

5 beneficii ale vitaminei C pentru sănătatea generală

1. Antioxidantul ideal

Numeroasele studii realizate asupra acțiunii antioxidanților au demonstrat în nenumărate rânduri potențialul enorm al acestora de a lupta împotriva afecțiunilor cronice provocate de stresul oxidativ. Cercetătorii afirmă că o dietă bogată în antioxidanți poate preveni instalarea afecțiunilor grave precum boli de inimă, boli autoimune, poate chiar cancer. 

Vitamina C se numără printre acești antioxidanți puternici. Așadar, o dietă bogată în surse alimentare de vitamina C sau suplimentele cu vitamina C îți mențin organismul sănătos. 

2. Întărește imunitatea

De ce crezi că vitamina C este primul supliment la care apelăm în caz de gripă sau răceală? Unul dintre bine cunoscutele beneficii ale vitaminei C este abilitatea sa de a întări sistemul imunitar și a proteja organismul de amenințări. Cercetătorii au demonstrat că o doză optimă de vitamina C în organism poate reduce simptomele răcelii și gripei și scade considerabil riscul de apariție a unor complicații. 

3. Poate preveni anemia

vitamina c pentru frumusete

Anemia este o afecțiune cu care multe persoane se confruntă la nivel global. Afecțiunea se caracterizează printr-un deficit de globule roșii sănătoase, fapt care duce la simptome precum amețeală, slăbiciune, oboseală cronică și dureri în piept. Anemia este cauzată, în principal, de un deficit de micronutrienți precum vitamina B12 sau fier. 

Aici intervine vitamina C. Aceasta îmbunătățește absorbție fierului în organism, prevenind, astfel, anemia cauzată de lipsa de fier. Suplimentele cu vitamina c și dieta bogată în fier luptă pot reduce și prevenii anemia și simptomele sale supărătoare. 

4. Reduce riscul de gută

Guta este o formă dureroasă de artrită cauzată de o acumulare de acid uric în articulații. Se caracterizează prin articulații rigide și umflate și afectează, în general, laba piciorului și degetele de la picioare. Vitamina C este de ajutor în reducerea riscului de gută. Aceasta are capacitatea de a reduce nivelul de acid uric din sânge, prevenind, astfel, acumularea în articulații și dezvoltarea gutei. 

5. Susține sănătatea inimii

Un aport optim și sănătos de vitamina C protejează inima de afecțiuni cronice. Proprietățile antioxidante ale vitaminei C luptă împotriva factorilor nocivi care amenință sănătatea inimii. S-a demonstrat că printre principalele beneficii ale vitaminei C pentru sănătatea inimii se numără și capacitatea acesteia de a reduce nivelul colesterolului rău și a trigliceridelor.

3 beneficii ale vitaminei C pentru frumusețe

vitamina c pentru sanatate

Vedem pe eticheta multor produse cosmetice ca printre ingredientele principale se află și vitamina C. Dar care este acțiunea benefică pe care o are vitamina c pentru ten? Doar aplicată local ne ajută sau contează foarte mult și aportul intern de vitamina C? Haide să aflăm. 

1. Vitamina c stimulează producția de colagen

Pe blogul nostru vei găsi foarte multe articole dedicate colagenului și importanței sale pentru sănătate și frumusețe. Încep, totuși, prin a-ți spune că această proteină, colagenul, este cea care oferă pielii aspectul ferm, neted, strălucitor și elastic. Colagenul menține pielea fină și fără riduri. Ridurile apar și din alte cauze, însă principala este nivelul scăzut de colagen. Pe parcursul anilor, producția de colagen scade considerabil, lucru care duce la apariția ridurilor pe ten și la piele lăsată. 

Vești bune, vitamina c are un rol cheie în producția de colagen, prevenind, astfel pierderea unor cantități mari de colagen. Vitamina C stimulează producția de colagen prin faptul că promovează producția de fibroblast și regulează producția de colagen. Să nu uităm că, datorită proprietăților antioxidante, vitamina C protejează nivelul de colagen pe care îl ai în organism. 

În acest caz, vitamina c este benefică și sub formă de nutrient pentru organism și ca ingredient în produsele cosmetice. Recomandarea mea este să te gândești serios la un suplimente cu colagen pentru ten. Acesta oferă doza zilnică optimă de colagen, redând fermitatea și strălucirea pielii. 

2. Vitamina c oferă strălucite tenului

Ai folosit un serum cu vitamina c și ai auzit „Ce ten strălucitor ai!”. Vitamina c are acest efect asupra tenului. Fiind un antioxidant, vitamina C protejează tenul de acțiunea dăunătoare a radicalilor liberi, reducând considerabil posibilitatea de apariție a hiperpigmentării sau a inflamațiilor. De asemenea, vitamina C funcționează pentru orice tip de piele. Un produs cosmetic cu vitamina c îți menține tenul frumos și îți oferă strălucire. 

Suplimente lichide premium multivitamine si minerale

-25%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

97,00 lei TVA Inclus

Economisești 33,00 lei

-25%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

97,00 lei TVA Inclus

Economisești 33,00 lei

-25%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

97,00 lei TVA Inclus

Economisești 33,00 lei

-39%
79,00 lei TVA Inclus

Economisești 51,00 lei

3. Te protejează de acțiunea dăunătoare a factorilor de mediu

Tenul este amenințat continuu de acțiunile nocive ale anumitor factori de mediu precum razele UV sau poluare. Proprietățile antioxidante protejează tenul de stresul oxidativ, prevenind apariția liniilor fine, a petelor depigmentare sau a altor probleme de acest tip pe care radicalii liberi le-ar putea cauza. 

Pentru a-ți menține tenul frumos și protejat de acțiunea nocivă a factorilor externi, îți recomandăm să ții cont atât de aportul intern, cât și de rutina de îngrijire. O alimentație bogată în vitamina C susține sănătatea și frumusețea de la interior, iar produsele potrivite mențin frumusețea exterioară. 

Care este doza zilnică recomandată de vitamina C?

Ca si în cazul altor nutrienți, doza zilnică de vitamina C variază în funcție de gen și vârstă. Institutul Național de Sănătate din SUA recomandă următoarele doze zilnice de vitamina C:

  • 0-6 luni: 40 mg/ zi
  • 7-12 luni 50 mg/zi 
  • 1-3 ani: 15 mg/zi 
  • 4-8 ani: 25 mg/zi 
  • 9-13 ani: 45 mg/ zi 
  • 14-18 ani: 75 mg/ zi pentru bărbați și 65 mg/zi pentru femei
  • peste 19 ani: 90 mg/zi pentru bărbați și 75 mg/zi pentru femei

Doza zilnică de vitamina c trebuie să crească cu 35 mg/ zi în cazul fumătorilor. Fumatul inhibă absorbția normală de vitamina C, așadar doza trebuie să crească. De asemenea, femeilor însărcinate sau care alăptează le este recomandată o doză între 85 și 120 de mg/zi.

Semne că ai putea să suferi de un deficit de vitamina C

deficit vitamina c

Deficitul de vitamina C este posibil și vine cu simptome neplăcute. Un deficit sever de vitamina C este cunoscut sub numele de „scorbut”, o afecțiune care a ucis foarte mulți marinari britanici în secolul 18. Astăzi scorbutul este o afecțiune rară, cauzată doar de cazurile sever de malnutriție. 

Totuși, există suficiente persoane care se confruntă cu o carență de vitamina C. Fumătorii sau persoanele care suferă de o afecțiune precum boala Crohn sunt mai predispuși la o deficiență de vitamina C decât restul persoanelor. 

Deficitul de vitamina c se recunoaște după următoarele simptome

  • gingivită 
  • păr uscat și fragil 
  • vindecarea grea a rănilor
  • învinețire ușoară 
  • amețeli 
  • sistem imunitar slăbit 
  • sângerări nazale frecvente. 

Nu uita că acest articol are caracter strict informativ. Pentru un diagnostic concret și avizat, recomandăm consultul medical de specialitate. 

Surse alimentare bogate în vitamina C

alimente cu vitamina c

Cea mai bună modalitate de a-ți asigura o doză optimă de vitamina c este prin includerea în dietă a câtorva alimente bogate în vitamina c. Mai jos ți-am pregătit o listă cu alimente delicioase și bogate în vitamina C: 

Legume:

  • Ardei roșu 
  • Ardei verde 
  • Broccoli
  • Varză kale
  • Pătrunjel 
  • Varză de Bruxelles
  • Conopidă 
  • Mazăre
  • Roșii

Fructe:

  • Coacăze negre
  • Kiwi
  • Guava
  • Portocale
  • Căpșuni 
  • Papaya 
  • Ananas 
  • Mango 
  • Lămâie
  • Grepfrut 

Ai o varietate mare de alimente din care poți alege. Dacă îți dorești să suplimentezi nivelul de vitamina C din organism, îți recomandăm să încerci și un supliment nutritiv cu vitamina C. În gama Swedish Nutra găsești un supliment cu vitamina c lichidă, îmbogățit cu vitamina d3, zinc și alți nutrienți esențiali, ideal pentru menținerea sănătății organismului și a frumuseții pielii. 

Descopera gama noastra de suplimente cu vitamina C lichida si alti nutrienti esentiali pentru sanatate si frumusete

-25%
BESTSELLER

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

74,99 lei TVA Inclus

Economisești 25,01 lei

-14%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

125,00 lei TVA Inclus

Economisești 20,00 lei

-35%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

84,99 lei TVA Inclus

Economisești 45,00 lei

-32%
BESTSELLER

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

59,00 lei TVA Inclus

Economisești 28,00 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *