5 cauze frecvente ale balonării și cum le poți ameliora

Balonarea este acea stare incomodă a stomacului redată de senzația de prea plin. De cele mai multe ori, balonarea va dispărea de la sine. Dacă însă aceasta persistă, s-ar putea să fie nevoie de un adjuvant sau de un tratament de specialitate, în funcție de severitate.

În rândurile care urmează îți vom prezenta 5 cauze comune ale balonării,  vom căuta cele mai la îndemână modalități de a ameliora disconfortul stomacal și vom afla cu ce tratăm balonarea și ce remedii pentru balonare sunt eficiente.

5 cauze ale balonării și remedii eficiente

simptome balonare

1. Stări de constipație

Este posibil să fii constipat dacă ai:

  • mai puține contracții intestinale decât ar fi ​​normal
  • scaun care arată ca niște pietricele
  • dificultate la inițierea scaunului sau senzația cătrebuie să mergi la toaletă după ce ai terminat

Din fericire, poți face câteva modificări care te vor ajuta să înlături constipația. Acestea includ:

Diversificarea dietei

Dacă poți, crește-ți aportul de fibre. Asta presupune consumul de alimente precum cerealele integrale, fasolea, fructele cu piele, legumele și nucile. Pe măsură ce crești aportul de fibre, asigură-te că bei multă apă sau lichide, cum ar fi bulionul. Acest lucru va ajuta la înmuierea alimentelor pe care le consumi, astfel încât să nu mai ai probleme cu constipația.

Laxative

În momentul în care constipația devine o problemă care îți afectează calitatea vieții, nu ai de ce să te rușinezi să apelezi la laxative. Majoritatea dintre acestea sunt eficiente, nu prezintă efecte secundare și se pot cumpăra fără prescripție medicală direct de la farmacie.

Mai multă mișcare

Exercitiile regulate îți ajuta corpul să funcționeze mai eficient. De asemenea, poate ajuta la tonifierea pereților intestinului gros, ceea ce va genera mai multă ușurință în eliminarea scaunului.

2. Dezechilibre hormonale, în special la femei

Femeile pot prezenta balonare, dureri abdominale și crampe chiar înainte și în timpul menstruației. Acest lucru este normal și de obicei se datorează modificărilor hormonale care reglează ciclul menstrual. Dacă întâmpini stări de balonare chiar înainte de menstruație, încearcă următoarele metode de prevenire:

Mănâncă alimente cu conținut scăzut de sodiu

Experții în domeniul sănătății recomandă limitarea consumului de sare la 2.300 de grame pe zi. Aceasta este egală cu aproximativ 1 linguriță de sare. Poți folosi alternative pentru aromarea meselor, cum ar fi ierburi precum oregano și cimbru sau acizi naturali precum lămâia.

Bea cât mai multă apă

bea apa

Umple o sticlă cu apă și bea din ea pe tot parcursul zilei. Consumul de apă te ajută de fapt să înlături sistemul de excesul de sare care poate duce la balonare în timpul menstruației.

Evită consumul de alcool

Consumul de alcool îți afectează somnul, iar acest lucru, la rândul său, duce la inflamație. Excesul de alcool poate provoca, de asemenea, diaree , care contribuie la balonare și dureri abdominale. În zilele premergătoare menstruației, poți înlocui alcoolul cu ceai sau cafea decofeinizată.

Fă sport regulat

Chiar și exercițiile cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos sau yoga te pot ajuta să transpiri și să eliberezi substanțe chimice în exces din organism.

3. Excesul de gaze

Gazele sunt o parte normală a digestiei, dar dacă se acumulează în intestine, pot provoca balonare și durere. Gazele apar atunci când alimentele care nu sunt digerate sunt descompuse în colon. Acest proces produce metan și hidrogen, substanțe eliminate sub formă de gaz.

Dacă suferi de balonare din cauza gazelor, câteva modifică alimentare te vor ajuta. Iată câteva băuturi și alimente care pot provoca balonare excesivă și care, prin urmare, ar trebui să fie evitate pentru a diminua gazele:

  • alimente bogate în grăsimi
  • mâncăruri prăjite și condimentate
  • băuturi carbogazoase, cum ar fi sucuri gazoase, sifon sau bere
  • lactoza care se găsește în lapte, brânză și iaurturi

4. Excedentul caloric

Produsele de patiserie sunt delicioase și reprezintă oricând o tentație. Consumul de calorii în exces – în special a celor care se găsesc în prăjituri, plăcinte și produse de patiserie, pe lângă faptul că va crește greutatea corporală, va provoca și o seznație de balonare și prea plin.

Soluția rezonabilă ar fi să reduci consumul acestora la o dată pe săptămână.

5. O afecțiune precum sindromul de colon iritabil (IBS)

Sindromul intestinului iritabil, sau IBS , este o afecțiune frecventă care provoacă dureri abdominale însoțite de balonare, diaree sau constipație. Cauza apariției sindromului de intestin iritabil nu este pe deplin cunoscută, dar poate fi cauzată de anumiți factori declanșatori, inclusiv:

  • infecții bacteriene
  • sensibilitatea alimentară
  • evenimente stresante

Dacă suspectezi că ai putea suferi de sindrom de intestin iritabil, adresează-te cât mai urgent medicului tău și solicită-i o evaluare amănunțită. De cele mai multe ori, modificările stilului de viață și medicația corespunzătoare pot ajuta la ameliorarea simptomelor acestei afecțiuni.

Care sunt metodele cele mai eficiente de combatere a stărilor de balonare?

alimente pentru balonare

Prin scăderea posibililor factori declanșatori, majoritatea de natură alimentară, neplăcerile cauzate de stările de balonare pot fi gestionate și acasă, în special în majoritatea cazurile, care de regulă nu implică intervenția medicului. Acest lucru poate necesita totuși mici modificări în dietă.

Creșterea aportului de fibre din dieta zilnică

Dacă ești constipat, încearcă să încorporezi mai multe fibre în dieta ta zilnică. Studiile sugerează că fibrele solubile – găsite în alimente precum fulgii de ovăz, fasolea și fructe deshidratate – pot ajuta inclusiv la ameliorarea simptomelor sindromului de intestin iritabil. Asigură-te că ingerezi alimentele încet și bei multe lichide. E bine de știut însă că excesul de fibre poate provoca, de asemenea, balonare și gaze.

Reducerea consumului de gluten

Glutenul este o proteină care se găsește în anumite cereale paste și alimente procesate și este cel mai adesea asociat cu boala celiacă. Poți încerca alternative la gluten:

  • fulgi de ovăz în loc de cereale
  • dovleac în loc de paste
  • alimente integrale în loc de alimente procesate

Mai puțini carbohidrați

Anumite tipuri de carbohidrați nu sunt ușor de digerat în colon și astfel provoacă gaze, una dintre cauzele balonării. Acestea includ următoarele alimente:

  • produse lactate, inclusiv iaurt, înghețată și brânză
  • alimente procesate care conțin sirop de porumb bogat în fructoză
  • boabele de grâu și secară
  • legume precum varza, broccoli, usturoiul și ceapa

Încearcă să le înlocuiești cu alimente care te scapă de balonare, cum ar fi:

  • produse realizate din lapte fără lactoză, lapte de orez sau lapte de migdale
  • banane, fructe de padure, pepene galben si citrice
  • castraveți, vinete, ghimbir, salată verde, cartofi și ceapă primăvară
  • proteine ​​precum carnea de vită, pui, pește și ouă
  • nuci și seminte
  • cereale din ovăz, tărâțe, orez

Remedii balonare. Suplimente naturiste

Pe lângă aceste obiceiuri alimentare, există o gamă variată de suplimente care te pot ajuta să scapi de balonare – probiotice, prebiotice, suplimente pe bază de carbon, fibre, dar și extracte din plante.

Îți recomandăm suplimentul cu probiotic lichid din gama Swedish Nutra ca remediu naturist sigur și eficient pentru balonare.

NOU!
Prețul inițial a fost: 149,97 lei.Prețul curent este: 112,48 lei. TVA Inclus

Economisești 37,49 lei

Prețul inițial a fost: 191,99 lei.Prețul curent este: 143,99 lei. TVA Inclus

Economisești 48,00 lei

Prețul inițial a fost: 74,99 lei.Prețul curent este: 56,24 lei. TVA Inclus

Economisești 18,75 lei

Prețul inițial a fost: 143,98 lei.Prețul curent este: 107,99 lei. TVA Inclus

Economisești 36,00 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cupoane