In sezonul rece si la trecerea dintre anotimpuri, sistemul imunitar este slabit din cauza temperaturilor scazute, fapt care favorizeaza instalarea virusilor care pot cauza infectii virale.
Virusii sunt microorganisme unicelulare cu diverse forme si caracteristici, avand nevoie de celule vii sau de tesut viu pentru a se multiplica si supravietui. Odata intrati in organism, acestia invadeaza celulele corpului care, la randul lor, vor produce noi particule virale.
Cele mai frecvente infectii virale sunt faringita, laringita si pneumonia virala, care se transmit destul de usor, prin contact direct cu o persoana infectata sau prin atingerea suprafetelor contaminate.
In cele ce urmeaza vei afla totul despre infectiile virale: ce sunt acestea, cum se transmit, care sunt simptomele, optiuni de tratament, dar si remedii naturiste pentru intarirea sistemului imunitar.
Infectiile virale sunt cauzate de virusuri care invadeaza celulele organismului si se multiplica prin intermediul celulelor gazda, cauzand simptome cu forme usoare, moderate sau severe, in functie de caz si de tipul infectiei.
De regula, pacientii care au dezvoltat o infectie virala pot resimti febra, varsaturi, stare generala de oboseala sau tulburari gastrointestinale. Virusii se transmit prin contactul cu saliva persoanelor contaminate, tuse, stranut, sau prin contactul suprafetelor contaminate, alimente si apa. De asemenea, se pot transmite si de la mama la copil in timpul sarcinii sau la nastere.
Infectiile virale pot fi acute, de scurta durata, sau cronice, care pot dura pe o perioada mai indelungata de timp.
Infectiile virale scad capacitatea organismului de aparare si favorizeaza dezvoltarea infectiilor bacteriene cu agenti patogeni contactati de la persoanele bolnave cu care se intra in contact direct sau indirect.
Printre cele mai des intalnite infectii virale se numara:
- Infectii ale tractului respirator precum raceala si gripa
- Pneumonia
- Infectii orale sau genitale cauzate de virusul herpetic
- Varicela cauzata de virusul varicelo-zosterian extrem de contagios
- Infectia cu HPV
- Rujeola
- Rubeola
- Virusul HIV
- Hepatita virala
- Virusul SARS si SARS-CoV-2
- Infectie sistemica sau locala care provoaca conjunctivita virala.
Simptomele specifice infectiilor virale pot dura pana la 7 zile, in functie de severitatea lor, locul afectat si preexistenta altor afectiuni ale organismului care pot slabi sistemul imunitar.
Majoritatea pacientilor care sufera de o infectie virala resimte senzatie de oboseala generala, febra, dureri de cap sau inflamatie.
In cazul infectiilor virale respiratorii, simptomele pot fi:
- Dureri de cap
- Dureri in gat
- Nas infundat
- Tuse initial iritativa care poate deveni productiva
- Febra.
Unele infectii virale pot fi agresive si determina aparitia complicatiilor. In cazurile grave, este necesara internarea pacientilor si administrarea tratamentelor recomandate de catre medicul specialist.
Suplimente naturale recomandate pentru imunitate
Multivitamine Femei
Economisești 11,40 lei
Tratamentul infectiilor virale are drept scop ameliorarea simptomelor asociate, timp in care sistemul imunitar depune eforturi pentru a elimina infectia.
Tratamentul medicamentos poate cuprinde administrarea de medicamente fara prescriptie medicala pentru durere, febra sau dureri de cap precum analgezice, ibuprofen sau acetaminofenol si decongestionante pentru eliberarea secretiilor nazale.
De asemenea, impreuna cu tratamentul medicamentos, se recomanda consumul de lichide pentru a preveni deshidratarea, odihna si un regim alimentar diversificat bogat in fructe si legume pentru a-i asigura organismului toti nutrientii de care are nevoie.
Pentru prevenirea infectiilor virale, se recomanda purtarea mastii de protectie atunci cand exista riscul de a intra in contact cu persoane infectate, igienizarea regulata a mainilor si a spatiului de lucru, precum si intretinerea raporturilor sexuale protejate pentru evitarea virusului HPV.
Nutrienti esentiali pentru cresterea imunitatii
Imunitatea este o retea complexa de celule si molecule prin care organismul se apara in fata agentilor patogeni precum virusuri, bacterii, paraziti si toxine.
Un sistem imunitar puternic si rezistent produce anticorpi care al caror roluri este de a asigura protectie impotriva agresorilor, fiind prezenta inca de la nastere.
Stresul, anumite afectiuni medicale, obiceiurile nesanatoase, lipsa nutrientilor din alimentatie, precum si temperaturile scazute, duc la o imunitate scazuta, favorizand astfel dezvoltarea infectiilor si a bolilor.
Pentru a accelera vindecarea, medicul poate prescrie medicamente antivirale sau de ameliorare a simptomelor, insa intarirea sistemului imunitar este la fel de importanta pentru a elimina astfel virusul care a cauzat infectia respectiva.
Un sistem imunitar puternic trebuie inarmat cu vitaminele necesare pentru functionarea tuturor celulelor, inclusiv a celulelor imunitare.
Exemple de vitamine esentiale pentru buna functionare a sistemului imunitar:
- Vitamina C
Vitamina C sau acidul ascorbic este un antioxidant esential pentru organism si imunitate. Suplimentarea cu vitamina C ajuta la prevenirea si tratarea unor infectii respiratorii si protejeaza celulele impotriva efectelor negative cauzate de radicalii liberi.
Cateva dintre sursele alimentare bogate in vitamina C sunt citricele, fructele de padure, kiwi, ananas, spanac si broccoli. Persoanele care au deficit de vitamina C sau au un sistem imunitar slabit, pot utiliza suplimente alimentare pentru a diminua carenta.
- Complexul de vitamine B
Vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9 si B12) sunt vitamine esentiale pentru imunitate, contribuind la formarea globulelor rosii si anticorpilor care alcatuiesc sistemul imunitar, avand numeroase beneficii pentru starea generala de sanatate a organismului.
- Vitamina D
Are proprietati antiinflamatorii puternice, asigura buna functioanre a celulelor imunitare si previne afectiunile respiratorii. Vitamina D poate fi obtinuta din peste gras, ficat, galbenusuri de ou, produse lactate sau ciuperci, precum si din administrarea suplimentelor alimentare pentru persoanele cu deficit.
- Vitamina A
Ajuta la combaterea bacteriilor, virusurilor si a altor agenti patogeni din organism, in timp ce mentine celulele corpului sanatoase. Totodata, sustine vederea, acuitatea vizuala si imbunatateste aspectul tenului.
Multivitamine Lichide
Economisești 6,79 lei
Multivitamine Lichide
Economisești 5,53 lei
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/infectious-diseases/symptoms-causes/syc-20351173
- https://www.forbes.com/health/body/best-foods-and-vitamins-for-immune-health/
- https://www.healthdirect.gov.au/immune-system
- https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/nutrition-and-immunity/