Astăzi, ai 12% Extra Reducere ✨ la toate Suplimentele Vegane - Folosește codul 12VEGAN Vezi Produse 🌱🛒

Despre matreata: Cauze, simptome si optiuni naturale de tratament

matreata

Orice persoana se poate confrunta cu matreata la nivelul scalpului, avand diferite cauze care pot favoriza aparitia acesteia.

Matreata poate fi semnul unei inflamatii bacteriene a scalpului care determina descuamarea pielii de la nivelul capului, cauzand mancarimi si exfolierea scalpului.

Chiar daca este o afectiune inofensiva si nu reprezinta un pericol pentru sanatate, matreata poate fi deranjanta estetic si produce disconfort. Matreata afecteaza mai bine de 50% dintre adulti, fiind mai frecventa la persoanele de sex masculin.

Afla in cele ce urmeaza cum se produce matreata, care sunt tipurile, simptomele, dar si optiunile naturale de tratament pentru a elimina matreata si pentru a preveni aparitia alteia.

Ce este matreata si care sunt cauzele?

ce este matreata

Matreata este o forma de dermatita seboreica care creeaza un exces de piele uscata si celule moarte. Acestea se desprind de pe scalp si pot ajunge in par si pe umeri, situatie care poate scadea stima de sine si creeaza neplaceri.

Matreata nu este o afectiune contagioasa si poate aparea pe fondul unei ciuperci, din cauza unor produse cosmetice inadecvate pentru scalp, expunere prelungita la stres sau ca reactie in urma administrarii unor tratamente medicamentoase.

In cele mai multe cazuri, aparitia matretii pe fondul inflamatiei bacteriene a scalpului cauzata de un dezechilibru metabolico-hormonal, isi are debutul la pubertate sau varsta de tanar adult

Pe langa matreata, pot sa apara mancarimi ale scalpului sau prurit, care se pot accentua mai ales in lunile de toamna si iarna.

Uneori, matreata poate fi confundata cu dermatita seboreica,asemanatoare ca manifestari si simptome, insa cauza este diferita, avand in vedere ca dermatita este o forma cronica de eczema.

Tipuri de matreata si ce simptome provoaca

tipuri de matreata

Matreata poate aparea in mai multe zone ale corpului, acolo unde se afla cele mai multe glande sebacee sau zona sprancenelor, insa cel mai adesea apare la nivelul scalpului.

Matreata poate fi de doua tipuri:

  • Matreata uscata

Apare preponderent la persoanele cu pielea uscata din cauza sensibilitatii crescute a pielii. Matreata uscata este mai frecventa in lunile de iarna, cand temperaturile sunt scazute, si din cauza folosirii unor produse cosmetice nepotrivite pentru scalp si par. Matreata uscata apare sub forma unor cojite de culoare alba, care se desprind de pe scalp si provoaca senzatia de mancarime la nivelul capului.

  • Matreata grasa

Matreata grasa apare la persoanele al caror par are tedinta de ingrasare din cauza excesului de sebum produs de glandele sebacee. Acest tip de matreata apare mai ales in perioadele de sarcina, pubertate sau perioade stresante, din cauza dezechilibrelor hormonale din organism. Tipul gras de matreata are o nuanta galbena si provoaca mancarimi la nivelul scalpului, in timp ce ingrasa firul de par.

Indiferent de tipul scalpului, daca este uscat sau gras, matreata se formeaza atunci cand sebumul de la nivelul scalpului intra in contact cu ciuperca Malassezia. Exista si cazuri in care matreata poate aparea din cauze externe precum folosirea produselor cosmetice nepotrivite pentru scalp sau folosirea fardurilor pentru sprancene.

De asemenea, exista si tipul de matreata faciala, mai rar intalnita, care se manifesta la nivelul tenului uscat, insa cu aspect gras. Aceasta este provocata de ciuperca Malassezia din cauza suprapopularii pielii fetei cu acest tip de ciuperca.

Cauzele aparitiei matretii

cauze matreata

Cauzele aparitiei matretii pot fi multiple, de la dezechilibre hormonale si infectia cu ciuperca Malassezia, pana la schimbarile de temperatura sau folosirea unor produse de ingrijire inadecvate pentru scalp.

Ciuperca Malassezia este cea care provoaca declansarea matretii si se gaseste pe scalpul tuturor oamenilor. Malassezia transforma uleiurile de la nivelul scalpului in acid oleic, fapt care determina o accelerare a procesului de regenerare a pielii si transformarea pielii moarte in matreata.

Medicii dermatologi au identificat multiple cauze care pot favoriza aparitia matretii, printre care:

  • Curatarea deficitara a scalpului in urma samponarii
  • Vopsitul parului care agreseaza pielea capului
  • Pielea uscata a scalpului care favorizeaza aparitia matretii, mai ales in lunile reci
  • Substante agresive cu actiune asupra scalpului precum sare, clor sau nisip
  • Actiunea hormonilor sexuali din perioada adolescentei care influenteaza calitatea parului
  • Apa utilizata pentru spalarea parului
  • Deficit de vitamine si minerale in organism, in special deficit de zinc, vitamina B3, B2 si B6.

Suplimente premium care ajuta la mentinerea unui scalp sanatos

-27%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 115,00 lei.Prețul curent este: 84,00 lei. TVA Inclus

Economisești 31,00 lei

-26%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 195,99 lei.Prețul curent este: 144,99 lei. TVA Inclus

Economisești 51,00 lei

-26%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 168,00 lei.Prețul curent este: 124,00 lei. TVA Inclus

Economisești 44,00 lei

-21%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 145,00 lei.Prețul curent este: 115,00 lei. TVA Inclus

Economisești 30,00 lei

Tratament pentru matreata

tratament pentru matreata

Matreata este o problema estetica care poate fi eliminata prin folosirea unor produse speciale de curatare a scalpului si tratament de durata pentru a preveni reaparitia acesteia.

Sampoanele si solutiile de curatare pe baza de zinc piritiona, gudron, acid salicilic, sulfura de seleniu sau ketoconazol sunt variante eficiente pentru combaterea matretii si mentinerea scalpului sanatos.

Medicul dermatolog poate recomanda, in functie de cauza, tratamentul medicamentos si produse dermatocosmetice pe baza de cortizon care amelioreaza simptomele si reduc senzatia de mancarime, roseata sau inflamatie.

Remedii naturiste pentru prevenirea si eliminarea matretii

remedii naturiste pentru matreata

Igiena corespunzatoare a scalpului si a parului reduce semnificativ riscul de aparitie a matretii, precum si a altor forme de dermatita seboreica.

Poti opta pentru folosirea sampoanelor care contin substante cu efect antifungic, asa cum sunt zincul, seleniu, sulfat de magneziu sau acid salicilic.

De asemenea, se recomanda:

  • Masarea scalpului cu ulei de cocos sau masline caldut, timp de 10 minute. Se pot lasa sa actioneze peste noapte si se spala parul dimineata
  • Masarea scalpului cu otet din cidru de mere, dupa samponare
  • Clatirea parului dupa samponare cu ceai de urzica sau ceai verde
  • Mananca alimente sanatoase care ofera un aport suficient de zinc si vitaminele din complexul B cu efect benefic asupra sanatatii scalpului si a parului
  • Fa-ti o rutina de ingrijire a parului si a scalpului in functie de tipul de par, uscat sau gras.

Remedii naturiste pentru un par sanatos si frumos

-12%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 215,99 lei.Prețul curent este: 189,66 lei. TVA Inclus

Economisești 26,33 lei

-17%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 174,99 lei.Prețul curent este: 144,99 lei. TVA Inclus

Economisești 30,00 lei

-24%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 189,99 lei.Prețul curent este: 144,99 lei. TVA Inclus

Economisești 45,00 lei

-25%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 130,00 lei.Prețul curent este: 97,00 lei. TVA Inclus

Economisești 33,00 lei

  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dandruff/symptoms-causes/syc-20353850
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/152844
  • https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-dandruff
  • https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/understanding-dandruff-basics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *