Astăzi, ai 12% Extra Reducere ✨ la toate Suplimentele Vegane - Folosește codul 12VEGAN Vezi Produse 🌱🛒

Seboree: Ce este, cum se manifesta si care sunt optiunile naturale de tratament

seboree

Seboreea, cunoscuta sub denumirea medicala de sindromul seboreic, se refera la productia in exces a uleiurilor protectoare de catre glandele sebacee, fapt care duce la ingrasarea parului, aparitia acneei, pori dilatati sau puncte negre la nivel cutanat.

Seboreea este o afectiune care apare frecvent la adolescenti si la adultii tineri din cauza dereglarilor hormonale specifice varstei, care determina o activitate ridicata a glandelor sebacee.

Afla in cele ce urmeaza ce este sebumul si ce rol are pentru piele, care sunt cauzele, simptomatologia specifica, dar si optiuni naturale de tratament pentru ameliorarea sebumului si obtinerea unui ten sanatos.

Ce este sebumul si ce rol are?

ce este sebumul

Sebumul este o substanta uleioasa produsa de glandele sebacee, cu rol important pentru protejarea pielii impotriva microorganismelor daunatoare din mediul exterior, asa cum sunt bacteriile si fungii.

Sebumul se amesteca cu molecule de lipide si formeaza un strat protector care asigura hidratarea si acoperirea pielii, oferind protectie antibacteriana si, totodata, protectie impotriva radiatiilor UV.

Principala sa functie este de a proteja pielea si scalpul, impiedicand pierderea de apa datorita compozitiei sale unice. Productia de sebum in timpul pubertatii din cauza productiei naturale de testosteron care apare in urma schimbarilor hormonale in organism, fapt care poate perturba activitatea glandei sebacee.

Care sunt cauzele seboreei

Glandele sebacee se afla pe toata suprafata corpului, cu exceptia palmelor si a talpilor. Principala cauza a excesului de sebum este hiperactivitatea glandelor sebacee care poate aparea din cauza unui dezechilibru fiziologic, de ordin hormonal, in special la adolescenti si adultii de varsta tanara.

Odata cu inaintarea in varsta, productia de sebum scade, insa poate fi stimulata in exces in sarcina sau menopauza, din cauza schimbarilor hormonale pot cauza dezechilibre in organism.

De asemenea, dieta necorespunzatoare, umiditatea excesiva, temperaturile ridicate sau anumite produse cosmetice pot determina pielea sa produca mai mult sebum decat este necesar.

Printre factorii de risc care pot influenta sinteza de sebum se afla:

  • Predispozitie genetica: tenul gras, cu tendinta acneica, se mosteneste in familie de la unul din parinti
  • Varsta: cantitatea de sebum creste la pubertate
  • Factori de mediu precum temperaturi ridicate sau climat umed
  • Prezenta porilor dilatati
  • Utilizarea de produse cosmetice sau de ingrijire neadecvate
  • Dieta nesanatoasa bogata in carbohidrati rafinati si grasimi saturate
  • Expunerea prelungita la stres
  • Administrarea pilulelor contraceptive. 

Remedii recomandate pentru un par sanatos si frumos

-12%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 215,99 lei.Prețul curent este: 189,66 lei. TVA Inclus

Economisești 26,33 lei

-26%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 195,99 lei.Prețul curent este: 144,99 lei. TVA Inclus

Economisești 51,00 lei

-26%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 195,99 lei.Prețul curent este: 144,99 lei. TVA Inclus

Economisești 51,00 lei

-21%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 145,00 lei.Prețul curent este: 115,00 lei. TVA Inclus

Economisești 30,00 lei

Tipuri de seboree si simptomele asociate

Excesul de sebum poate aparea in orice zona a corpului, insa cel mai frecvent se manifesta la nivelul scalpului si la nivelui pielii unde zona este mai predispusa la toxine si impuritati care se acumuleaza si impiedica circulatia normala a fluxului sangvin.

Seboreea de la nivelul scalpului

Acest tip de seboree se manifesta la nivelul scalpului, favorizand dezvoltarea bacteriilor si a mancarimilor. Astfel, excesul de sebum face ca parul sa fie greu de pieptanat si poate aparea matreata uleioasa, care, in timp, favorizeaza caderea parului.

Cantitatea de sebum in exces secretata de foliculi poate contribui la rarirea firelor de par si determina radacinile sa produca fire noi mai fragile si subtiri.

Seboreea de la nivelul pielii

Componentele care alcatuiesc sebumul au rol important pentru mentinerea sanatatii pielii, hidratarea acesteia si protejarea impotriva microbilor si a bacteriilor. Atunci cand apare supraproductia de sebum, pielea devine mai grasa, porii se dilateaza si pielea tinde sa straluceasca de la grasime.

Excesul de sebum formeaza un dop in interiorul porilor si favorizeaza aparitia punctelor negre si a cosurilor, din cauza ca se combina cu celulele moarte ale pielii. De asemenea, aparitia dopurilor capteaza bacteriile de la suprafata pielii care pot produce inflamatii.

Optiuni naturale de tratament pentru reglarea productiei de sebum

tratament natural

Hiperseboreea de la nivelul scalpului sau a pielii poate fi tinuta sub control cu ajutorul igienei corespunzatoare si utilizarea de substante si produse topice dermatocosmetice speciale cu actiune antibacteriana si antiinflamatoare.

Reducerea productiei de sebum de la nivelul scalpului

In cazul in care ai scalpul uleios si par gras, foloseste produse de curatare special concepute pentru a combate excesul de sebum, asa cum sunt cele pe baza de ulei de arbore de ceai, menta, lamaie sau urzica.

De asemenea, atunci cand speli parul cu sampon, evita masajul intens al scalpului si clateste parul cu multa apa pentru a indeparta restul de sampon. Se recomanda ca ultima clatire sa fie realizata cu apa calduta, mai mult inspre rece, pentru a inhiba secretia glandelor sebacee.

Reducerea productiei de sebum de la nivelul pielii

Excesul de sebum de la nivelul pielii favorizeaza acumularea de celule moarte in interiorul pielii, ceea ce determina aparitia cosurilor, a punctelor negre si acnee. Daca hiperactivitatea glandelor sebacee nu este redusa la timp, excesul de sebum se poate extinde si pe gat sau umeri.

Pielea grasa, cu tendinta acneica, necesita o igiena speciala pe baza de produse de ingrijire non-comedogenice si cu textura usoara “oil-free”.

Se recomanda curatarea fetei de doua ori pe zi, dimineata si seara, cu o spuma sau un gel bland, fara alcool, deoarece poate sa irite pielea.

Ulterior, este indicata utilizarea unei creme hidratante potrivita pentru tenul gras, asa cum sunt cele pe baza de Retinol, Aloe vera, Vitamina C sau colagen.

O alta masura importanta pentru a echilibra hiperactivitatea glandelor sebacee din interior catre exterior este adoptarea unui regim alimentar sanatos si echilibrat, bogat in fier, vitaminele din complexul de B-uri, vitamina A, vitamina E, zinc si seleniu cu rol esential pentru mentinerea sanatatii pielii.

Specialistii in domeniul sanatatii recomanda, totodata, reducerea aportului de zahar, sare, cofeina, alcool si alimente prajite, deoarece acestea favorizeaza inflamatia organismului si aparitia dezechilibrelor hormonale.

Produse premium pentru reglarea secretiei de sebum de la nivelul tenului

-22%
Prețul inițial a fost: 160,00 lei.Prețul curent este: 124,99 lei. TVA Inclus

Economisești 35,01 lei

-22%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 160,00 lei.Prețul curent este: 124,99 lei. TVA Inclus

Economisești 35,01 lei

-30%
Livrare Gratuita

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 480,00 lei.Prețul curent este: 337,47 lei. TVA Inclus

Economisești 142,53 lei

-22%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 160,00 lei.Prețul curent este: 124,99 lei. TVA Inclus

Economisești 35,01 lei

  • https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/sebum#how-to-balance-sebum
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/sebum#What-is-it?
  • https://www.niams.nih.gov/health-topics/acne
  • https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/dry/oily-skin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *