Astăzi, ai 12% Extra Reducere ✨ la toate Suplimentele Vegane - Folosește codul 12VEGAN Vezi Produse 🌱🛒

Despre spondiloză – tipuri, cauze, simptome și tratament

spondiloza

În organismul nostru se petrec schimbări continue, însă acestea se intensifică odată cu înaintarea în vârstă. Oasele devin mai fragile, articulațiile mai rigide, iar durerile la nivelul încheieturilor și de-a lungul coloanei vertebrale nu mai sunt atât de ușor de ignorat. Acestea este subiectul principal pe care îl vom aborda în articolul de astăzi, și anume durerile la nivelul coloanei vertebrale, cunoscute și sub numele de spondiloză. 

Există mai multe tipuri de spondiloză, în funcție de locul în care s-a instalat. Cea mai frecventă în rândul pacienților este spondiloza cervicală, care se întâlnește în special la persoanele mai în vârsta, cu un stil de viață sedentar. Totuși, această afecțiune se poate instala și în rândul persoanelor mai tinere.

Să aflăm mai multe despre tipurile de spondiloză, principalele cauze ale spondilozei, cele mai frecvente simptome și metode utile de tratament pentru spondiloză

Ce este spondiloza?

spondiloza informatii

Spondiloza este termenul sub umbrela căruia regăsim afecțiunile degenerative de la nivelul coloanei vertebrale care implică modificări ale oaselor, discurilor sau articulațiilor din această zonă. Spondiloza se regăsește adesea și sub numele de osteoartrită spinală. 

Spondiloza este frecventă în cazul persoanelor adulte, în special în rândul celor trecuți de vârsta de 40 de ani. Apare, în general, pe fondul rigidității discurilor intervertebrale și a grosimii oaselor și ligamentelor. Chiar și așa, există mai multe cauze care duc la apariția spondilozei, motiv pentru care poate apărea și în rândul persoanelor mai tinere. 

Principalele cauze și factori de risc pentru spondiloză

Principala cauză este vârsta înaintată. După cum am specificat mai sus, trecerea anilor produce o uzură a ligamentelor, articulațiilor și oaselor. Uzura ligamentelor duce la apariția acelor „ciocuri” osoase sau osteofite, un prim semn al osteoartritei. Discurile dintre vertebre devin din ce în ce mai rigide, cauzând hernii sau umflarea zonelor. 

Pe lângă vârstă, alte cauze frecvente ale debutului spondilozei sunt: 

  • Suprasolicitarea structurilor vertebrale – apare pe fondul practicării neadecvate a unui sport sau a altor activități fizice solicitante.
  • Traumele sau vătămările – cauzate de sporturi, accidente sau căzături grave 
  • Predispoziția genetică – anomalii moștenite ale coloanei vertebrale 
  • Postura proastă la birou sau în timpul condusului 
  • Istoricul medical – artoza, boli degenerative ale discurilor intervertebrale, pinteni osoși sau hernia de disc 
  • Stilul de viață sedentar 
  • Obezitatea, alimentația proastă sau malnutriția 

Tipuri de spondiloză

cauze spondiloza

În funcție de zona în care este localizată, spondiloza poate de 4 tipuri: cervicală, dorsală (toracică), lombară sau multiplă. 

Spondiloza cervicală

Acest tip de spondiloză se localizează la nivelul gâtului, fiind adesea numită și artrita gâtului. În cazul acestui tip de spondiloză, canalul spinal al gâtului provoacă o compresie a nervilor, fapt care cauzează durere și multe disfuncții. 

Spondiloza dorsală sau toracală

Acest tip de spondiloză este cauzat de îngustarea canalului spinal în partea superioară și în mijlocul spatelui, rezultând în comprimarea măduvei spinării și a rădăcinilor nervoase. 

Spondiloza lombară

Se localizează în partea inferioară a spatelui. Se manifestă printr-o mișcare pronunțată, nenaturală,  a vertebrelor una față de cealaltă. 

Spondiloza multiplă

În acest caz, spondiloza este localizată în mai multe părți ale coloanei vertebrale. 

Descopera gama noastra de suplimente lichide pentru ameliorarea durerilor si reducerea inflamatiilor

-26%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 195,99 lei.Prețul curent este: 144,99 lei. TVA Inclus

Economisești 51,00 lei

-21%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 185,00 lei.Prețul curent este: 147,00 lei. TVA Inclus

Economisești 38,00 lei

-26%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 168,00 lei.Prețul curent este: 124,00 lei. TVA Inclus

Economisești 44,00 lei

-12%
BESTSELLER
Livrare Gratuita

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 250,00 lei.Prețul curent este: 220,00 lei. TVA Inclus

Economisești 30,00 lei

Principalele simptome ale spondilozei

Principalul simptom care denotă o problemă la nivelul coloanei vertebrale este durerea. În funcție de câte de avansată este boala, durerea poate fi prezentă în episoade scurte cu o intensitate minimă sau extrem de violentă, cu o durată de câteva zile. 

Iată care sunt principalele simptome în funcție de tipul de spondiloză: 

  • Cervicală – dureri și rigiditate a cefei care se intensifică pe timpul nopții, dureri de cap, amețeli, zgomot în urechi, dureri răspândite în umeri și brațe. 
  • Toracală – simptomele nu sunt atât de violente și la fel de numeroase ca și în cazul unei spondiloze cervicale. În cazul celei toracale, apar dureri în zona de mijloc a spatelui, dureri și disconfort la îndoirea și extensia corpului sau la ridicarea din pat.
  • Lombară – durerea apare în parte inferioară a spatelui, fiind localizată în zona vertebrelor L3 și L5. Spondiloza lombară provoacă rigiditate, amorțeală, slăbiciune a picioarelor și dificultate la mers. 

Diagnostic și complicații

Durerea este principalul simptom care să te trimită la un consult medical. Medicul va efectua fie un examen radiologic, CT sau a unui RMN. În funcție de diagnostic, medicul îți recomanda tratament și alte proceduri fizice. 

Netratată la timp, spondiloza poate produce anumite complicații precum: mobilitate restrânsă, pierdere a densității osoase, scăderea în forță musculară, formarea unor leziuni nervoase permanente, dureri cronice sau compresii ale nervilor.

Tratament, proceduri și remedii naturiste

Medicul poate prescrie un tratament medicamentos care să calmeze durerea provocată de spondiloză. În acest sens sunt recomandate analgezicele și antiinflamatoarele. 

Procedurile terapeutice sunt o parte importantă a recuperării, fiind recomandate atât fizioterapia, cât și kinetoterapia. Fizioterapia este benefică datorită faptului că tonifiaza musculatura și crește considerabil mobilitatea coloanei vertebrale. Kinetoterapia îmbunătățește circulația, ajută la creșterea mobilității și ameliorează durerea. 

Tratament naturist pentru spondiloză

antiinflamator natural

Există și variante de tratament naturist pentru calmarea simptomelor afecțiunii. În principiu se apelează la plante și alte substanțe naturale care au un rol puternic antiinflamator. Iată care sunt cele mai cunoscute: 

Turmeric – este unul dintre cei mai puternici antiinflamatori naturali. Acesta este eficient în calmarea durerilor și inflamațiilor provocate de o paletă largă de afecțiuni reumatice sau articulare. 

MSM – un compus pe bază de sulf cu o contribuție extrem de importantă în refacerea țesuturilor. Acționează benefic în ameliorarea durerilor. 

Glucozamina și condroitina – benefice pentru remedierea durerilor și a inflamațiilor 

Ghimbir – Un alt antiinflamator natural extrem de eficient 

Gheara diavolului – se folosește de sute de ani ca tratament naturist împotriva durerilor de oase și articulare. Cel mai des se găsește în produse care se aplică local. 

Dacă ai nevoie de un produs naturist puternic care să te ajute în remedierea simptomelor spondilozei, îți recomandăm colagenul lichid de tip 2. Acest remediu naturist pentru dureri articulare și de oase conține colagen de tip 2, fiind îmbogățit antiinflamatori naturali precum turmeric, MSM, glucozamină și condroitină. 

Recomandari premium pentru sanatatea oaselor si articulatiilor

-21%
BESTSELLER

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 145,00 lei.Prețul curent este: 114,00 lei. TVA Inclus

Economisești 31,00 lei

-21%
BESTSELLER

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 185,00 lei.Prețul curent este: 147,00 lei. TVA Inclus

Economisești 38,00 lei

-17%
BESTSELLER

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 198,99 lei.Prețul curent este: 164,99 lei. TVA Inclus

Economisești 34,00 lei

-17%
BESTSELLER

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 198,99 lei.Prețul curent este: 164,99 lei. TVA Inclus

Economisești 34,00 lei

Referințe:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervical-spondylosis/symptoms-causes/syc-20370787 

https://www.spine-health.com/conditions/lower-back-pain/spondylosis-what-it-actually-means

https://www.medicalnewstoday.com/articles/312598

https://www.neurosurgery.columbia.edu/patient-care/conditions/spondylosis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *