Minerale esențiale pentru organism

Sunt câteva minerale care sunt esențiale pentr un corp sănătos deoarece contribuie la o multitudine de funcții din organism. Pintre rolurile esențiale pe care acestea le au se află reglarea fluidelor corporale, formarea oaselor și a dinților, participarea la procesele de viață ale celulelor, precum și la diverse reacții chimice.

Cele mai importante minerale

minerale surse alimentare

Sunt mai multe minerale care contribuie la sănătatea noastră. Printre cele mai importante se află:

Fierul

Acesta este necesar pentru formarea compușilor care folosesc și transportă în organism oxigenul. Fierul este o componentă a anumitor enzime care sunt folosite în metabolismul energic. Este de asemenea parte a hemoglobinei, parte care se ocupă de transportarea oxigenului din globulele roșii.

Acest mineral îndeplinește numeroase funcții care sunt importante. Principala sa funcție este trasportarea oxigenului în corp și de producerea a celulelor roșii din sânge. Spanacul este o sursă de fier și are foarte puține calorii. În 100 de grame de spanac avem 20% din doza recomandată zilnic de fier.

Chiar dacă fierul din legume este non-hemic, adică absorbția nu este la fel de eficientă ca în cazul fierului hemic ce provine din produse de origine animală, legumele au de asemenea alți numeroși nutrienți. De exemplu, spanacul este bogat în vitamina C care este esențială pentru întărirea imunității.

În timpul sarcinii este nevoie de o cantitate de fier mai mare.

Dacă nu avem suficient fier în organism poate să apară anemia feriprivă. Printre simptomele sale se află dificultăți de respirație, dureri de cap și oboseală. Prin intermediul unui test de sânge se poate verifica dacă persoana are anemie cauzată de lipsa de fier.

Calciul

Principalul material de construcție al oaselor și dinților este calciul. Scheletul deține aproximativ 98% din calciul care se găsește la noi în organism, în timp ce dinții dețin 1%. Restul de 1% ce a rămas e utilizat de corp pentru a regla mușchii, coagularea sângelui, eliberarea de energie, hrănirea celulelor și transmiterea impulsurilor nervoase.

Pentru ca aceste funcții importante ale organismului să funcționeze optim avem nevoie de calciu.

Scheletul care este văzut ca o structură solidă și statică este de fapt un țesut viu a cărui componență este formată din minerale și proteine. Între oase și restul corpului există un schimb continuu de materiale, iar acest schimb este controlat de hormoni.

Multivitamine si minerale pentru sanatatea organismului

-5%
Prețul inițial a fost: 84,00 lei.Prețul curent este: 79,80 lei. TVA Inclus

Economisești 4,20 lei

-10%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 87,30 lei. TVA Inclus

Economisești 9,70 lei

-10%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 87,30 lei. TVA Inclus

Economisești 9,70 lei

-10%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 59,00 lei.Prețul curent este: 53,10 lei. TVA Inclus

Economisești 5,90 lei

Fosforul

Toate celulele corpului conțin fosfor, iar 85% din acestea se găsesc în dinți și oase. Funcția principală a fosforului este formarea dinților și a oaselor. Joacă de asemenea un rol important în modul în care utilizează organismul grăsimile și carbohidrații. Este totodată necesar pentru ca organismul să poată produce proteine pentru întreținerea, repararea și creșterea celulelor și a țesuturilor.

Acest material este 1% din greutatea corporală totală pe care o are o persoană. Este de fapt al doilea cel mai abundent mineral care se găsește în organism. Se poate găsi în fiecare celulă a corpului. Alimente bogate în fosfor sunt alimentele bogate în proteine, precum fasolea uscată și mazărea și carnea.

Magneziul

alimente cu magneziu

O cantitate de aproximativ 60% din magneziul care se află în corpul nostru se găsește în oase, iar restul îl găsim în țesuturi moi și lichide, mușchi, precum și în sânge. Aceste mineral are un rol important în ceea ce privește structura osoară, eliberarea de energie, activitatea nervoasă și musculară, reglarea temperaturii corpului, sinteza proteinelor, precum și metabolismul grăsimilor.

Printre sursele bogate în magneziu se află, nucile, fasolea, legumele cu frunze, laptele și cerealele integrale.

Simptomele care arată că e posibil să avem nevoie de magneziu includ contracții musculare, dureri musculare, migrene, crampe musculare, dureri dentare, anxietate sau iritabilitate, picioare neliniștite sau confuzie.

Sodiu, potasiu și clorură

Aceste minerale sunt regulatorii fluidelor corporale. Ca celulele să poată produce energia și pentru reconstruirea structurii, e nevoie să obțină nutrienții necesari din fluidele care o înconjoară.

Concentrațiile de potasiu, clorură și sodiu controlează schimbul prin membrana celulară. Sodiul are un rol important în reglarea echilibrului apei, în reacțiile nervoase, precum și în contracțiile musculare. Poatasiul contribuie de asemenea la aceste funcții, dar ajută de asemenea la formarea glucozei și la sinteza proteinelor.

Dacă avem deficit de clorură, potasiu sau sodiu pot să apară simptome similare precum cele care apar de la lipsa de magneziu. Nu există o doză anume care se recomandă în acest sens. Mai mult decât atât, cantitățile de sodiu pe care le avem în organism sunt de cele mai multe ori mai mari decât ar trebui, iar acest lucru poate duce la creșterea tensiunii arteriale.

Sursele din care putem să luăm potasiu sunt peștele, legumele cu frunze verzi, avocado, fasolea albă, cartofii, laptele, bananele și roșii gătite.

În ceea ce privește sodiul, pe acesta îl putem găsi în alimentele sărate, în sarea de masă, precum și în majoritatea alimentelor proteice.

Concluzie și recomandări

Așadar, mineralele au un rol important pentru îndeplinirea numeroaselor funcții esențiale. Printre mineralele cele mai importante se află calciul, fierul, magneziul, fosforul, precum și sodiu, potasiu și clorură. Aceste pot fi luate din surse alimentare sau se poate alege varianta suplimentelor care asigură doza de minerale de care avem nevoie zilnic.

În acest sens, recomandăm Fier lichid și Cal-Mag, care sunt bogate în minerale esențiale și vitamine.

Asigură-te că îți hrănești corpul cu nutrienți din timp pentru a preveni simptomele neplăcute!

Descopera gama noastra de suplimente lichide bogate in minerale esentiale si vitamine

-5%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 74,99 lei.Prețul curent este: 71,24 lei. TVA Inclus

Economisești 3,75 lei

-10%
Prețul inițial a fost: 84,99 lei.Prețul curent este: 76,49 lei. TVA Inclus

Economisești 8,50 lei

-10%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 87,30 lei. TVA Inclus

Economisești 9,70 lei

-10%
Prețul inițial a fost: 79,00 lei.Prețul curent este: 71,10 lei. TVA Inclus

Economisești 7,90 lei

Referinţe

  • https://www.nccih.nih.gov/health/vitamins-and-minerals
  • https://medlineplus.gov/definitions/mineralsdefinitions.html
  • https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/precious-metals-and-other-important-minerals-for-health
  • https://www.medicinenet.com/13_essential_minerals/article.htm
  • https://www.foodspring.co.uk/magazine/essential-minerals
  • https://www.healthline.com/nutrition/foods-with-minerals

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cupoane